De meeting van de Europese Centrale Bank vorige week donderdag bevestigt de mening van CLSA strateeg Christopher Wood: we mogen ons opmaken voor enkele waanzinnige monetaire experimenten.
Deze strateeg is een van de meest kleurrijke op de markt, en zit nooit verlegen om opmerkelijke uitspraken. Dat maakt hem een van de meest interessante strategen op de markt. In het zog van de meeting van de Bank of Japan deze week, deed hij een bijzonder opmerkelijke uitspraak. Hij vertelde immers dat pensioenfondsen een blootstelling van maar liefst 70% zouden moeten hebben aan goud.
De centrale banken gaan voluit voor negatieve rentevoeten in een wanhopige poging om de economie aan te zwengelen, maar dat lukt niet goed als we de economische toestand in Japan beschouwen.
Na verschillende jaren van forse underperformance tegenover Amerikaanse aandelen, zien de mannen van de bekende nieuwsbrief GREED & FEAR een belangrijke rol weggelegd voor goud in een pensioenfondsportefeuille.
In de voorgestelde portefeuille gaat de helft van het gewicht naar het fysieke metaal zelf, 20% gaat naar niet gehedgde goudmijnaandelen, en de rest van de weging gaat naar aandelen, maar dan wel Aziatische aandelen ex Japan. De strateeg is geen fan van Amerikaanse aandelen, aangezien hij ze veel te duur gewaardeerd vindt.
En let op, want het beste komt nog. Wood denkt dat goud in een ultieme stierenmarkt kan stijgen tot maar liefst 4.212 dollar per ounce. Zijn redenering is dat aangepast voor inkomens na inflatie, de goudprijs in januari 1980 piekte aan 850 dollar per ounce. Het inkomen per hoofd in de VS is sindsdien met 4,5% per jaar gestegen. Als je daarvoor een correctie maakt, zou het goud opnieuw aan die prijs kunnen pieken. Dat is een winst van nog eens 240%.
Zie je het zitten? Wij alvast wel hoor. En dit is dan nog alleen maar een aanpassing aan de inflatie over de afgelopen 36 jaar. Als er een overshoot komt, dan weet je wat er kan gebeuren: goud kan enorm sterk stijgen. Doe er je voordeel mee en kijk naar de lage waardering ten opzichte van aandelen. Je ziet al wat er gebeurd is sinds het jaarbegin: goud stijgt sterk en de goudmijnen nog meer. Zet dat af tegen de prestaties van de aandelenmarkten, en je weet genoeg…
[xyz-ihs snippet=”goud”]