Bitcoin wordt ondersteund door een gedecentraliseerd netwerk van computers. Dit netwerk bevestigt alle transacties, en deze worden geregistreerd in de blockchain. Om de transacties te verifiëren worden ingewikkelde wiskundige berekeningen uitgevoerd door computers en als vergoeding voor dit werk worden er nieuwe bitcoins toegekend.
Het aantal bitcoins die toegekend worden om het netwerk te onderhouden, daalt ook steeds. Je moet dus steeds meer rekenkracht inzetten om eenzelfde hoeveelheid aan bitcoins te ‘minen’. Dit is de zogenaamde ‘halving’.
Op dit moment worden er nog 900 bitcoins per dag gemijnd.
Om de prijs in stand te houden, moeten er dus dagelijks voldoende kopers gevonden worden voor deze nieuwe bitcoins.
Aan een prijs van $40.000 spreken we dan over $36 miljoen per dag of meer dan $1 miljard per maand. Toch niet bepaald kleingeld.
En dan spreek ik enkel over de nieuwe bitcoins die gemijnd werden. Als er verkopers zijn die de winsten op het droge willen trekken, dan moeten er ook weer kopers gevonden worden voor die bitcoins.
Hotel California
De bitcoin-gemeenschap heeft er dus alle belang bij om zoveel mogelijk mensen in het ecosysteem te houden. Enkel zo kan de prijs blijven stijgen.
Het is daarbij belangrijk dat de toevloed aan vers geld groter blijft dan hetgeen wegstroomt.
Concreet gebeurt dit op twee manieren.
De eerste is HODLEN. Bitcoins verkoop je niet. Die bewaar je voor eeuwig en altijd bij.
Het is de typische psychologie tijdens een bull-market overigens. We hebben dat tijdens de jaren ‘90 ook met aandelen gezien. Toen was het ‘buy and hold’. Kopen en wegleggen. Zeker nooit verkopen!
Wat ‘buy and hold’ is voor aandelen, is ‘hodlen’ dus voor bitcoin.
De tweede manier om je in het systeem te houden, zit een stuk vernuftiger in mekaar en loopt via Tether. Tether is een zogenaamde ‘stablecoin’ waarbij 1 Tether de waarde heeft van 1 Amerikaanse dollar.
Als je via de populairdere bitcoin-exchanges je bitcoins verkoopt, ontvang je in vele gevallen geen dollars maar Tethers.
Pas wanneer je je geld ook effectief overschrijft naar je bankrekening, krijg je de échte dollars in handen.
Het is een slimme manier om zoveel mogelijk geld in het ecosysteem te houden.
Tether: hoe valse dollars de waarde van bitcoin hoger stuwen
In principe moet iedere Tether voor 100% gedekt worden door een dollar die ergens op een bankrekening staat.
Maar inmiddels werd reeds toegegeven dat niet iedere Tether door een overeenkomstige dollar wordt gedekt. Tethers zouden ook … hou je vast … gedekt zijn door cryptomunten.
Zo wordt het natuurlijk moeilijk om in alle omstandigheden te garanderen dat 1 Tether ook 1 dollar waard is.
Het is sowieso een compleet ontransparante bedoening die heel wat vragen oproept.
Ook de Amerikaanse overheid stelt al een tijdje vragen en het is niet ondenkbaar dat straks zal blijken dat Tether één grote fraude is.
So what?
Wel, als je weet dat een groot stuk van de bitcoins gekocht wordt met Tether, dan weet je hoe belangrijk deze stablecoin is voor de prijsvorming van bitcoin!
Als een groot stuk van de bitcoins gekocht wordt met een totaal ontransparante cryptomunt, dan is dat wat mij betreft een grote, rode vlag.
En als je dan ook nog weet dat deze Tethers uit het niets geprint worden en dat de uitgifte van nieuwe Tethers sterk correleert met de bitcoin koers, dan frons ik toch de wenkbrauwen.
Dus wacht eens even: nietsvermoedende beleggers kopen bitcoins om zich te beschermen tegen geld drukkende overheden, maar aan de achterkant wordt de koers hoger gedreven door het constant bijdrukken van Tethers?
Ik hoop dat de ironie je niet ontgaat…
Het zal nu wel duidelijk zijn hoe belangrijk Tether is voor bitcoin, en ik vrees dat de koers wel eens in elkaar kan klappen als deze fraude wordt blootgelegd.
Enerzijds omdat we niet precies weten hoe belangrijk Tether is voor bitcoin (in ieder geval: zeer belangrijk) en anderzijds weten we ook niet hoeveel bitcoins Tether bezit ter dekking van de stablecoin.
Voor mij in ieder geval redenen zat om een stuk voorzichtiger te worden met bitcoin na de enorme koersstijging sinds maart 2020.
Dit artikel verscheen eerder in Beurs Magazine.
Voor amper 49 euro krijg je een jaar lang de nummers in je digitale mailbox.