De échte redenen waarom goud stijgt in 2016

Wat een jaar is het al geweest voor het goud! Na vier jaar kommer en kwel komt de geest nu uit de fles en stijgen de goud- en zilverprijzen fors. Het spiegelbeeld met de brede aandelenmarkten is bijzonder duidelijk. Wat zit hier achter?

Het is zo dat de aandelenmarkten een verschrikkelijke daling achter de rug hebben dit jaar, met een S&P500 index die al zowat 9% heeft laten liggen. In sectoren zoals de banksector (met Deutsche Bank en enkele Italiaanse spaarkassen) is het sentiment nog erger.

Het is een beetje een cliché om te zeggen dat mensen naar goud gaan wanneer alles slecht gaat, maar in feite is het wel zo. Goud deed het bijzonder goed van 2000 tot 2011 maar ging daarna plat op de buik nadat een recordkoers van bijna 2000 dollar werd aangetikt in 2011. Van 2011 tot 2015 ging de goudprijs recht naar beneden, en toch was er in die periode ook een zware Europese financiële crisis (denk aan Griekenland), het IS-probleem, de annexatie van de Krim door Rusland, en nog andere momenten van onzekerheid.

Dus waarom stijgt goud? Historisch gezien doet goud het best wanneer mensen zich zorgen maken over inflatie. Dat is nu niet het geval, althans niet in de ontwikkelde landen. Goud doet het eveneens goed wanneer mensen zich zorgen maken over risico’s in het financieel systeem. En inderdaad, de bankaandelen zijn dit jaar veel forser gezakt dan de brede indexen. De bankfinancieringskosten stijgen.

Ondertussen staan de vreemde valutareserves van China op het laagste peil in drie jaar, wat vragen oproept over hoe lang de Chinese centrale bank de renminbi nog kan ondersteunen zonder een enorme kapitaalvlucht in gang te zetten. Een deel van dat kapitaal wacht niet op de uitkomt en parkeert zichzelf nu in goud. Mensen worden dus risicoaverser en nu cash niks meer opbrengt, steken sommige mensen hun geld in goud.

De dollar is ook een belangrijke determinant en de getuigenis van Yellen binnenkort aan het Congres kan hierover een belangrijke indicatie geven.

De conclusie is dat er verschillende drivers zijn voor de sterke performance van de goudprijzen dit jaar, maar dat het systemische risico dat aanwezig is in het systeem, met als symptoom de enorme daling van de bankaandelen, een zeer grote trigger is.

 

[xyz-ihs snippet=”monsterbox”]