De grootste strateeg in de geopolitiek, die koopt…


December 2018, de prijs van ruwe olie tikt met 45 dollar per vat zijn laagste prijs aan sinds het tweede kwartaal van 2017, een hele brok minder dan slechts enkele maanden voordien…

Hoe lager hoe beter voor onze economie in Europa natuurlijk, maar zo zien de producenten van ruwe olie dat dan weer niet.

De organisatie die al sinds 1960 grote olieproducenten verenigt en die, onder andere door middel van productieafspraken, de prijs van ruwe olie wil “managen” (manipuleren mag je ook zeggen), dat is de OPEC.

De Organisation of the Petroleum Exporting Countries, werd opgericht in Bagdad, maar heeft zijn hoofdzetel in het Oostenrijkse Wenen.

De landen die samen in OPEC zitten, proberen de wereld van voldoende olie te voorzien, aan een prijsniveau dat voor hen interessant is.

Productieafspraken horen daarbij, want vergis je niet. Ondanks berichten dat onze olievoorraden eindig zijn, is er nog potentieel genoeg om nog heel lang en heel veel olie op te pompen.

Het gedeelte van de totale productie van ruwe olie dat door OPEC leden wordt opgepompt, daalde de laatste jaren, maar het is nog altijd een kleine 45% van de globale productie.

Meer dan genoeg om op de prijs te wegen mits correcte afspraken.

Het probleem voor OPEC, is echter dat de lidstaten afzonderlijk niet elkaars betrouwbaarste partners bleken. 

Productieafspraken rond de tafel in Wenen op papier, werden in de echte wereld meestal overschreden. Zo kan je geen vuist maken…

Tot in december 2018 Rusland mee aan tafel schoof bij OPEC. Rusland is geen OPEC lid, maar produceert wel 11% van alle ruwe olie. Een meeting met 55% van de globale olieproductie vertegenwoordigd dus.

Op de één of andere manier is Poetin er daar, op die meeting, in geslaagd eens flink op de tafel te kloppen. Vandaag noteert de olieprijs immers bijna 40% hoger en is de downtrend in de olieprijs een uptrend geworden!

Waarom Poetin er iets mee te maken heeft?

Deze stijging van de olieprijs gebeurt op een moment dat vanuit de gehele wereld berichten over vertragende economieën naar buiten komen. Gisteren zagen we bijvoorbeeld nog hoe de Duitse maakeconomie de wind van voor krijgt (-8,4% op jaarbasis – de laatste keer dat dit voorviel was in… 2008).

Potentieel minder vraag naar olie en tegelijk een stijgende olieprijs? In een vrije markt werkt dat zo niet!

Rusland lijkt aan invloed te winnen en het maakt (nog maar eens) duidelijk dat de beste geopolitieke strateeg van allemaal waarschijnlijk in het Kremlin zit. Om dat te erkennen moet je Poetin natuurlijk niet sympathiek vinden…

Over strategie, monetaire strategie meerbepaald:

Wat kopen de Russen voor hun eigen reserves (met de opbrengst van hun olie)?
Aan welk actief spendeerde Rusland al tientallen miljarden euro (of dollar)? 

Juist: Fysiek Goud

Van amper 340 ton goudreserves begin jaren 2000, tot meer dan 2.100 ton op dit moment

In de toekomst wordt fysiek goud opnieuw veel belangrijker dan vandaag!

Daarvoor moet je vanzelfsprekend niet je volledige vermogen in goud parkeren, maar moet je misschien wel op zijn minst een basispositie bezitten.

Aanbod: Gouden munten kopen met de laagste premie t.o.v. de goudprijs?

De Britse Sovereign waren meer dan honderd jaar wereldwijd de dominante gouden munten. Elke munt bevat exact 7,32 gram aan zuiver goud.

Vandaag zijn deze munten in promotie, zolang de voorraad strekt. Prijs: goudprijs “spot” +1,50%. Vlotte verhandelbaarheid in de toekomst gegarandeerd!
+ gratis verzekerde verzending vanaf een aankoop van 30x de Sovereign!