De Malinese koning Mansa Moussa was gek op goud

“Mansa” Moussa Keita I leefde van 1280 tot 1337. Hoewel waardering van geld en goederen over tijd moeilijk is, wordt Keita’s vermogen volgens Barron’s geschat rond de 400 miljard dollar.

Time geeft aan dat Mansa’s vermogen niet in geldelijke waarde uit valt te drukken. Maar waar ze het beide over eens zijn is dat het de rijkste persoon betreft die ooit heeft geleefd.

In vergelijking, Bill Gates is met 75 miljard dollar op het moment de rijkste persoon van de wereld. Mansa’s vermogen was met andere woorden meer dan de vermogens van de 7 rijkste mensen van de wereld op dit moment, bij elkaar opgeteld.

Mansa Moussa was een achterneef of kleinzoon van Sundiate Keita, de stichter van het Koninkrijk Mali en was koning van het Koninkrijk Mali tussen 1312 en 1337.

Hij vergaarde zijn rijkdom door Mali’s strategische ligging op de kruispunten van alle karavaanroutes in West-Afrika, maar zeker ook door de winning van goud en zout. Deze grondstoffen waren in die tijd zo gewild dat ze ook wel als betaalmiddel werden gebruikt.

De zouthandel stamde oorspronkelijk uit een gebied ten noorden van Mali, rond de mijnen van Taghazza. De goudmijnen van Bambuk lagen binnen het Malinese rijk.

Deze goudmijnen waren verantwoordelijk voor maar liefst 50 procent van de wereldvoorraad van dat moment en daarmee in hoge mate voor Mansa’s rijkdom. Tegenwoordig exporteert Mali jaarlijks nog steeds 60 ton aan goud en daarmee is het voor Mali een van de belangrijkste exportproducten.

De verovering van Timboektoe speelde ook een grote rol. Deze stad was hét kruispunt van de goudhandel via de Niger en de handelsroutes door de Sahara. Zonder zout, goud en handelsroutes zou Mansa nooit zo bekend zijn geworden.

Maar zeker ook niet zonder zijn beroemde “hadj” richting Mekka in 1324, de pelgrimstocht naar Mekka die voor alle gezonde, volwassen moslims die over voldoende geld beschikken verplicht is.

Voor Mansa was het niet voldoende om alleen te gaan; hij nam een gevolg mee van zestigduizend mensen. Ook 12.000 slaven en 80 kamelen maakten deel uit van het gevolg en allen droegen zij goud met zich mee; om onkosten te vergoeden en om onderweg uit te delen.

Behalve vanwege de omvang van het reisgezelschap, is Mansa ook beroemd geworden door zijn vrijgevigheid tijdens zijn hadj. Overal waar hij kwam gaf hij goud aan de armen, zoals voorgeschreven in de islam.

Tijdens zijn reis door Caïro, Medina en Mekka ontwrichtte Mansa zelfs de economie door zijn vrijgevige buien en uitgifte van goud. De inflatie steeg hierdoor gigantisch. Om dat effect te rectificeren leende Mansa in Caïro zoveel goud hij kon.

Hierdoor wist hij de inflatie nog enigszins te beperken en daarmee gaat hij ook de boeken in als de enige persoon ooit die de prijs van goud wist te controleren in de Mediterraan.

Bronnen: Boston University, Time, Barrons, Goodwin, DOC

 

[xyz-ihs snippet=”goud”]