De platina puzzel

Heeft u ook opgemerkt dat de platinaprijs de afgelopen handelsdagen gestaag achteruit moest?

Vanzelfsprekend is zoiets zeldzaam.

Wij kunnen de beweging zelf ook enkel toeschrijven aan “recessievrees”.  En in het geval dat er daadwerkelijk een recessie volgt, zijn edelmetalen niet de plaats waar wij ongerust over zijn.

Bodems van correcties worden dikwijls op deze manier neergezet.

Nu is het nog te vroeg om in te schatten of de prijs meteen weer omhoog kan, maar dit is wel een uitstekende kans om nog eens een stuk van de platinamarkt te tonen. 

Is dit ook effectief een mooie kans om posities verder op te bouwen?

Om daarop te kunnen antwoorden, moeten we even de platina ontginning onder de loep nemen.

Zuid-Afrika is gezegend met het “Bushveld Igneous Complex”, een geologische anomalie die meer dan 80% van de wereldwijde platinareserves herbergt.

De omvang van deze reserves is zo groot dat ze de wereld nog tientallen jaren van platina kunnen voorzien, zelfs in een zeer gunstig scenario waarin waterstoftechnologie wijdverspreid wordt toegepast.

Toch halen tegenwoordig de meeste mijnen in Zuid-Afrika hun hoofdinkomsten niet voornamelijk uit platina. Slechts een minderheid van hun opbrengsten is nog afkomstig van dit metaal.

Maar momenteel kampen de mijnbouwers in Zuid-Afrika met grote problemen. Ook de afgelopen week werden er nieuwe herstructureringen aangekondigd. 

En problemen voor mijnbouwers, kunnen ironisch genoeg wel eens positief uitpakken voor het metaal zelf. Net zoals bij goud en zilver al twintig jaar het geval is, verwachten we ook voor platina dat investeren in het fysieke metaal superieur zal blijken aan een investering in de mijnbouwbedrijven.

Hoewel de gemiddelde platinaprijs dit jaar slechts ongeveer 3% lager is dan vorig jaar, vertelt dit niet het volledige verhaal.

De gedolven ertsen bevatten naast platina ook palladium, rhodium, nikkel en andere edelmetalen uit de platinagroep.

Platina, palladium, rhodium en nikkel zijn de belangrijkste metalen in de productieactiviteiten van Implats, één van de grootste Zuid-Afrikaanse platinaproducent, zoals te zien is in hun productiecijfers

Een eenvoudige vergelijking van deze productie en de metaalprijzen van vorig jaar met de huidige situatie, onthult een dramatisch beeld.

In 2022 kwam slechts 20% van de opbrengsten van Implats uit platina, ondanks dat ze zich profileren als een platina mijnbouwer.  Palladium (33%) en rhodium (42%) waren veel belangrijker voor de inkomsten. 

Bij de huidige edelmetaalprijzen, zouden de inkomsten uit ertsverkoop een spectaculaire 58% lager liggen dan vorig jaar. De inkomsten van Implats imploderen op dit moment!

De hoofd schuldigen daarvan zijn palladium en rhodium, ze noteren respectievelijk 56% en 74% lager dan de gemiddelde prijs die Implats in 2022 nog kon ontvangen.

Conclusie:

Platina is op zijn zachtst gezegd niet duur. Daarbij is een stijging van de productie bijzonder onwaarschijnlijk zolang palladium en rhodium geen heropleving kennen.

Anderzijds wijst de studie die we hier bespraken nog steeds op een aanhoudend fysiek tekort aan platina vanaf 2023. 

Sinds januari van dit jaar kopen wij platina. Onze analyse van de markt is sindsdien niet gewijzigd. Sterker nog, de platinaprijs noteert vandaag zelfs iets lager dan dit voorjaar. 

Platina blijft edelmetaal nummer drie op ons platform, na goud en zilver. Wij beschouwen het dus als een potentieel zeer interessante diversificatie en blijven deze markt nauwgezet volgen.