Goud is een van de zeldzaamste elementen ter wereld. De goudmijnbouw betreft een wereldwijde activiteit met activiteiten op ieder continent, behalve Antarctica.
De mijnen en de goudmijnbouw zijn geografisch steeds diverser geworden, heel anders dan het geconcentreerde aanbod van een jaar of veertig geleden, toen het overgrote deel van het goud in de wereld afkomstig was uit Zuid-Afrika.
China was in 2016 de grootste goudproducent ter wereld en nam ongeveer 14% van de totale jaarlijkse productie voor zijn rekening. Maar geen enkele regio domineert. Azië als geheel produceert 23% van al het nieuw gewonnen goud. Centraal- en Zuid-Amerika produceren ongeveer 17% van het totaal, terwijl Noord-Amerika ongeveer 16% levert. Ongeveer 19% van de productie komt uit Afrika.
In 2019 was de wereldwijde goudmijnproductie 3.463,7 ton – een daling van één procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Sinds 2008 het eerste jaar dat er een daling te bespeuren is in de productie.
Hieronder de top 10 landen met de grootste goudproductie in 2019, te beginnen met zowel de grootste producent als consument van het edelmetaal, China.
- China – 383,2 ton
China is al vele jaren de grootste goudproducent en neemt 11 procent van de wereldwijde productie voor zijn rekening. De productie is echter gedaald ten opzichte van 2018, toen het bijna 400 ton produceerde. Het was het derde opeenvolgende jaar van dalingen.
- Rusland – 329,5 ton
Liefst 83 procent van het Europese goud komt uit Rusland, dat sinds 2010 elk jaar zijn productie verhoogt. Rusland nam in 2019 de tweede plek over van Australië – in 2019 werd er in Rusland 50 ton meer gedolven dan het jaar daarvoor.
- Australië – 325,1 ton
Australië boekte zeven opeenvolgende jaren een productieverhoging, met een stijging van 4 procent in 2019. De mineralenindustrie produceert meer dan de helft van de totale Australische export en genereert ongeveer 8 procent van het BBP.
- Verenigde Staten – 200,2 ton
De Amerikaanse goudproductie daalde in 2019 met 11 procent, waarmee een einde kwam aan vijf opeenvolgende jaren van groei. Twaalf staten produceerden het goud, dat ongeveer 8,9 miljard dollar waard is en goed is voor 6,1 procent van het wereldtotaal. Ongeveer 78 procent van het in de VS geproduceerde goud komt uit Nevada.
- Canada – 182,9 ton
Canada staat al drie jaar op de vijfde plaats, zelfs met een lichte daling van de productie in 2019. Nieuwe projecten in Nunavat, Yukon en Quebec zullen naar verwachting in 2020 een sterkere productie ondersteunen.
- Peru – 143,3 ton
De goudproductie in Peru is voor het vierde achtereenvolgende jaar gedaald, grotendeels als gevolg van het aanpakken van illegale mijnbouwactiviteiten in de regio La Pampa en de lagere productie bij bestaande projecten. De mijnbouw vormt een belangrijk deel van de Peruaanse economie en is goed voor meer dan 28 procent van de totale productie van de regio.
- Ghana – 142,4 ton
Ghana is sinds 2019 de grootste goudproducent van Afrika. Het haalde Zuid-Afrika in qua productie. Het land staat bekend om zijn reserves aan diverse industriële mineralen. Grote mijnbouwbedrijven zoals AngloGold Ashanti en Gold Fields hebben hun focus verlegd van Zuid-Afrika naar Ghana, waar afzettingen goedkoper en gemakkelijker te ontginnen zijn.
- Zuid-Afrika – 118,2 ton
De goudmijnen in Zuid-Afrika, ooit de grootste goudproducent ter wereld, zien sinds 2008 elk jaar een afname in productie met uitzondering van 2013. Het land worstelt met stijgende kosten voor elektriciteit en arbeid, en veel mijnen sluiten omdat ze niet meer rendabel zijn.
- Mexico – 111,4 ton
Hoewel de productie voor het vierde achtereenvolgende jaar daalde blijft Mexico een land dat veel goud produceert. De productie is gestegen van slechts 50,8 ton in 2008 tot meer dan 130 ton in 2017, een van de grootste stijgingen in een periode van negen jaar tijd.
- Brazilië – 106,9 ton
Brazilië produceerde 10 ton meer goud dan in 2018. De illegale mijnbouw is de laatste vijf jaar sterk toegenomen, voornamelijk in het hart van het Amazonegebied.