Elon Musk zal samen met Vivek Ramaswamy het Department Of Government Efficiency leiden. Dat de afkorting overeenkomt met DOGE is vintage Musk. Het is een dikke knipoog naar de cryptomunt waar hij in het verleden wel eens mee ‘speelde’.
We hebben eerder al eens besproken hoe moeilijk het zal zijn voor Musk om te snijden in de uitgaven. Het leeuwendeel van de uitgaven gaat namelijk naar uitkeringen, gezondheid, interesten en defensie-uitgaven en deze kostenposten alleen al overtreffen de inkomsten.
Maar Musk is natuurlijk de man die ons allemaal elektrisch leerde rijden, herbruikbare raketten lanceerde, de vrije meningsuiting overeind hield en uiteindelijk het doel heeft om een kolonie te starten op Mars.
We mogen hem vooral niet onderschatten. Dit is iemand die zaken voor elkaar krijgt, in tegenstelling tot al die keyboard warriors.
Laten we dus eens kijken wat er gebeurt wanneer het hem lukt.
Als Musk $2 biljoen aan overheidsuitgaven kan schrappen, heeft dat namelijk een enorme impact op de Amerikaanse economie. Als de overheid $2 biljoen minder zal uitgaven, betekent het namelijk een krimp van $2 biljoen voor de Amerikaanse economie. Dat is 7%!
Zelfs in 2008 ging de Amerikaanse economie geen 7% achteruit, maar dat was wel al voldoende om heel de financiële sector richting bankroet te duwen.
Een dergelijke krimp is ongezien en sterk deflatoir.
Als de VS bijvoorbeeld sterk in de uitkeringen zal besparen, zal het misschien betekenen dat heel wat burgers hun uitstaande leningen niet meer kunnen aflossen, hetgeen banken met enorme verliezen opzadelt waardoor zij op hun beurt minder nieuwe leningen zullen verstrekken, hetgeen weer andere bedrijven in de problemen brengt.
De gevolgen zijn op dat moment niet te overzien.
Een ongeziene economische krimp … massale faillissementen … een krapte aan geld … en een overheid die aan de kant gaat staan en het allemaal laat gebeuren?
In 2009 daalde de fiscale ontvangsten in de VS met 16%. Een dergelijke achteruitgang zou vandaag overeenkomen met $800 miljard.
Dan kan je wel $2 biljoen besparen, maar als je aan de andere kant $800 miljard minder inkomsten realiseert, schiet het toch niet echt op.
En, hoe ga je vervolgens $36 biljoen aan schulden aflossen met 16%-lagere inkomsten?
We hebben toch gezien wat er in de UK gebeurde toen de begroting dreigde te ontsporen door het economische programma van Liz Truss?
Eens de financiële markten hun vertrouwen verliezen, kan het rap gaan.
De VS heeft vandaag een staatsschuld die overeenkomt met 124% van het BNP. Als je echter $2 biljoen aan overheidsuitgaven uit de economie snijdt, stijgt die ratio in één beweging naar 133%.
Je kan niet meer uit deze schuldenput klimmen met besparingen. Daarvoor zijn de schulden simpelweg te hoog opgelopen. Wanneer heel je systeem draait op schulden, kan een kleine beleidsfout al genoeg zijn om heel het kaartenhuis omver te duwen.
Ik vrees dat je hier zonder complete reset van het systeem nooit meer uitgeraakt. De schuldratio moet eerst gevoelig lager vooraleer je de rol van de overheid in je economie kan inperken. En de enige manier om die ratio te verlagen, is via massale inflatie.
Ik blijf dan ook een hevige voorstander van een grote positie in edelmetalen.
groeten,
Maarten Verheyen