Het is een vrij ongewone situatie, althans op de financiële markten: de dollar en de goudprijs stijgen samen. Gisteren zagen we dat de Amerikaanse dollar enorm versterkte tegenover de euro. Inderdaad, donderdag daalde de eurodollar met maar liefst 1,8%. We kwamen uit op een wisselkoers van 1,158. Deze zwakte is het directe gevolg van de aankondiging van de Europese Centrale Bank, die aangaf dat ze haar monetair beleid van kwantitatieve versoepeling de komende weken en maanden zou afbouwen.
De aankoop van obligaties zal tegen het einde van het jaar een einde nemen. Hierdoor komt een decennium van crisisstimulatie stilaan aan het einde. Bovendien zien we ook dat de economische situatie in de eurozone aanzienlijk verbeterd is. Hierdoor is het in feite niet meer nodig om deze stimulus nog lang aan te houden.
Begin oktober zal de ECB dus beginnen met haar befaamde tapering. De vraag is nu uiteraard welke gevolgen dit zal hebben voor beleggers. Door het feit dat de USD zo sterk stijgt, is dat een teken dat de liquiditeit op de markten ook aan het afnemen is.
Heel opmerkelijk is dat de goudprijs meesteeg. Beleggers in de eurozone, zoals wij, profiteren van een sterkere goudprijs in USD. De koers van de Krugerrand, een van de meest verkochte goudmunten, bedraagt nu al 1138 EUR.
Je ziet heel duidelijk dat goud zijn rol van veilige haven volledig waarmaakt. Beleggers die nog een extra turbo willen opnemen in de portefeuille, kunnen vast en zeker ook eens naar zilver kijken. Dat presteerde in het verleden altijd nog sterker dan de goudprijs zelf. Diversificatie kan je krijgen aan de hand van platina en rodium.
[xyz-ihs snippet=”monsterbox”]