Fondsbeheerder James Luke van Schroders is van mening dat, met een stijgende inflatie en toenemende politieke risico’s, dit het moment is om in goud en zilver te beleggen.
Volgens Luke is de belangrijkste overweging ter bescherming tegen inflatie.
Door de kwantitatieve verruiming die de centrale banken wereldwijd hebben toegepast, lijkt hogere inflatie in de toekomst namelijk onvermijdelijk.
Sinds begin 2017 kende de inflatie sinds lange tijd wereldwijd dan ook weer een flinke opleving.
En ook overige omstandigheden om in edelmetalen te beleggen blijken nog altijd gunstig.
Ten eerste is er de torenhoge schuldenberg wereldwijd, wat er mede voor zorgt dat centrale banken voorzichtig zijn met het te snel verhogen van de rente.
Dat houdt op zijn beurt de reële rente laag en met een versnellende inflatie zou dat ook zo maar negatief kunnen worden.
Daarnaast is de blootstelling van beleggers aan goud en zilver nog altijd laag.
Met een Federal Reserve die bezig is de rente te verhogen, bestaat er de angst van een hogere dollar, wat negatief geïnterpreteerd wordt voor goud.
Het zorgt ervoor dat beleggers huiverig zijn om in goud te beleggen. Toch mag die conclusie onterecht worden genoemd.
Tijdens de laatste vier keren dat de Fed de rente verhoogde zag goud in drie van de vier gevallen een prijsstijging van 10 tot 20 procent.
Een hogere dollarprijs betekent dus niet automatisch een lagere goudprijs.
Ook andere factoren spelen mee in de attractiviteit van de edelmetalen. Zo heeft de sector in de nabije toekomst te maken met afnemende productie, dit terwijl de vraag overall gezien stijgende is.
Dit geldt voor zowel goud, als tevens industrieel metaal zilver.
Ook analisten van GFMS Reuters gaven afgelopen maandag in hun nieuw uitgegeven rapport – het GFMS Gold Survey 2017 – aan dat zij hogere edelmetaalprijzen verwachten voor 2017.
Zij haalden echter niet de dreigende inflatie aan maar gaven andere redenen voor hoger te verwachten prijzen.
“As the year progresses … safe haven flows become increasingly likely, assisted by either U.S. or European politics or a combination thereof. The markets are also jittery as to whether U.S. equities have gone too far, and gold is expected to benefit from risk aversion”
Terwijl de goudvraag vanuit de juwelenindustrie afgelopen jaar op een dieptepunt belandde, voornamelijk vanwege Indiaas overheidsbeleid, zag men voor 2016 een piek aan interesse middels investeringen in goud-ETF’s en fysiek beleggingsgoud.
Ook centrale banken stonden – voor het zevende jaar op rij – wederom aan de aankoopkant. De vraag blijft dus onverminderd stevig, aldus het rapport.
De vorige voorspelling van de analisten was voor 2016 een gemiddelde prijs van 1.164 per ounce in 2016, het werkelijke gemiddelde lag uiteindelijk op 1.250,80 per ounce.
Het rapport voorspelt nu voor 2017 een gemiddelde goudprijs van 1.259 per ounce.
Bronnen: What Investment, News Max, Business Live
Foto: Flickr
[xyz-ihs snippet=”monsterbox”]