Grondstoffen braken eerder record na record en edelmetaal palladium vormde daarbij geen uitzondering. Het edelmetaal piekte in mei op bijna 3.000 dollar, maar noteert vandaag de dag flink lager op 1.730 dollar per troy ounce.
Goud en zilver zijn dus niet de enige edelmetalen die een merkwaardig zwak jaar achter de rug hebben maar zijn wellicht ook klaar voor een comeback. Zowel platina als palladium staan mogelijk aan de vooravond van een uitbraak.
Palladium is een belangrijk ingrediënt in katalysatoren, een vitaal onderdeel voor auto’s. De afgelopen jaren hebben grote autofabrikanten geld gestoken in de productie van katalysatoren om te voldoen aan de steeds strengere emissienormen.
Maar dit jaar en waarschijnlijk ook volgend jaar worden er veel minder auto’s geproduceerd, waardoor er veel minder vraag is naar katalysatoren en dus palladium.
Grote merken moesten productiedoelstellingen terugschroeven door het wereldwijde tekort aan computerchips, een van de belangrijkste redenen waarom de prijzen van platina en palladium nu zo laag zijn.
De Duitse export van auto’s daalde daardoor in het derde kwartaal liefst met 17,2 procent als gevolg van chipschaarste en andere knelpunten in de supply chain.
Zo werden chipfabrieken tijdens de coronacrisis gesloten. Ook steeg de vraag naar elektronica tijdens de pandemie snel en de auto-industrie worstelt nog steeds met die gevolgen.
Volgens een prognose van marktonderzoeksbureau IHS Markit worden er dit jaar wereldwijd maar liefst 5 miljoen minder auto’s geproduceerd. Dat is 6,2 procent minder dan waar eerder op werd gerekend.
Analisten van Standard Chartered wijzen er bovendien op dat het aanbod van palladium weer is toegenomen omdat de productie uit de mijnen in Zuid-Afrika en Rusland weer is opgeschroefd.
Palladium is daarmee een van de zwaarst getroffen grondstoffen en nu zo’n 40 procent verwijderd van het hoogtepunt in mei.
De prijzen van zowel platina als palladium zouden echter een opleving kunnen meemaken. Er is nog steeds een aanbodtekort op beide edelmetalen.
Platina in het bijzonder zou kunnen profiteren van de verschuiving naar groene technologie, aangezien het een cruciaal onderdeel is in brandstofcellen en wordt gebruikt om groene waterstof te produceren.
Het is ook een van de zeldzaamste stoffen ter wereld, maar liefst 30 keer zeldzamer dan goud.
Palladium zou op haar beurt weer kunnen profiteren wanneer de vraag naar hybride voertuigen toeneemt.
Foto: Flickr