Duitsland repatrieert goud

Er wordt verwacht dat meer dan de helft van het Duitse goud – dat nu nog op verschillende locaties in de wereld wordt opgeslagen – tegen 2020 binnen de Duitse grenzen terug zal worden gebracht.

Nadat de meerderheid van de Duitse goudreserves decennia lang opgeslagen waren in het buitenland, heeft Duitsland besloten inspanningen te vergroten om het edelmetaal binnen de landgrenzen te krijgen.

Gisteren maakte de Bundesbank – de Duitse centrale bank – bekend dat zo’n 110 ton goud in 2015 over is gebracht van Parijs naar Frankfurt. Zo’n 100 ton werd tegelijkertijd overgebracht van New York naar de financiële hoofdstad van Europa. Carl-Ludwig Thiele – lid van de directie van de Deutsche Bundesbank – gaf in een verklaring aan:

Die Verlagerungen verlaufen reibungslos. Es ist uns gelungen, die Transportmenge gegenüber dem Jahr 2014 noch einmal deutlich zu erhöhen. Damit liegen wir sehr gut im Zeitplan

of

De transfers zijn soepel verlopen. We zijn er opnieuw in geslaagd het transportvolume in vergelijking met 2014 aanzienlijk te verhogen. Daarmee liggen we goed om schema

Sinds 2013 is Duitsland bezig met de repatriëring van haar goudstaven. Tot nu toe heeft het zo’n 366 ton goud terug naar Frankfurt weten te halen, ongeveer de helft van het totale aantal goudbaren, aldus de Bundesbank.

In oktober gaf de bank nog een gedetailleerd 2300-pagina tellende inventarisatie uit van alle aangehouden goud-baren, opgeslagen in kluizen in Frankfurt, Londen, Parijs en New York. Gezien de laatste update van de Duitse Bundesbank ziet de geografische spreiding van de goudreserves er als volgt uit:

1,347.4 ton – 39,9% – in New York;
196,4 ton – 5,8% – in Parijs;
434,7 ton – 12,9% – bij de Bank of England in Londen en;
1.402,5 ton – 41,5% – dat nu in eigen land opgeslagen is bij de Bundesbank in Frankfurt.

De Bundesbank is van plan om nog zo’n 307 ton goud in de komende vijf jaar te repatriëren. Dat betekent dat in 2020 iets meer dan de helft van de Duitse goudvoorraad in het land zal worden opgeslagen. Zo’n een derde zal bij de Federal Reserve in de VS worden aangehouden en de resterende 13% bij de Bank of England. Dat zal ook betekenen dat er geen goud bij de Franse centrale bank zal worden aangehouden.

Duitsland is op de VS na de grootste aanhouder van het edelmetaal. Het betreft volgens de World Gold Council het dubbele aan reserves dan dat de Chinezen op dit moment aanhouden.

Bronnen: Bundesbank, Zerohedge, Mining, Reuters, Bloomberg

 

[xyz-ihs snippet=”goud”]