De Europese centrale banken hebben een 20-jarige overeenkomst, die hielp in de coördinatie van de goudverkopen, opgezegd.
De Europese Centrale Bank (ECB) gaf daarbij vrijdag te kennen dat ze niet van plan zijn om grote hoeveelheden van het edelmetaal te verkopen.
De “Central Bank Gold Agreement” werd oorspronkelijk in 1999 ondertekend om de goudverkoop door de verschillende centrale banken te coördineren. Het moest de goudmarkt helpen stabiliseren.
In de jaren negentig leidden goudverkopen door centrale banken namelijk geregeld tot sterke dalingen van de goudprijs. De verkopen vonden vaak plaats zonder dat de buitenwereld hierover werd ingelicht.
De nu beëindigde afspraak werd aanvankelijk gesloten tussen vijftien centrale banken en later uitgebreid tot 22.
Volgens de ECB bevestigen de centrale banken in hun besluit het feit dat goud een belangrijk onderdeel blijft van de mondiale monetaire reserves. Geen van hen heeft momenteel plannen om grote hoeveelheden goud te verkopen.
Uit de verklaring: “The signatories confirm that gold remains an important element of global monetary reserves, as it continues to provide asset diversification benefits and none of them currently has plans to sell significant amounts of gold”
De centrale banken van Europa zijn relatief grote spelers in de goudmarkt. Zij beschikken over enorme goudreserves, waarbij bij de meeste landen sprake is van meer dan 60 procent aan goud, als onderdeel van de totale reserves.
Zo heeft Duitsland 3.370 ton goud in bezit, Italië 2.452 ton, Frankrijk 2.436 ton, Nederland 612,5 ton en de ECB 505 ton goud in bezit.
Zij maken samen met de VS, Rusland, China, Zwitserland, Japan, India en het IMF de top tien compleet, gekeken naar instituties met grootste goudreserves. De ECB en het IMF kunnen daarbij apart worden gezien.
Vooral centrale banken van Rusland, China en India blijken de laatste jaren goud toe te voegen aan reserves, aangezien het percentage goud daar – in verhouding met de totale reserves – een stuk lager ligt.
De goudprijs is in de twee decennia, na de ondertekening van het akkoord, gestegen van minder dan $300 per troy ounce naar een hoogste prijs van bijna $2000 in 2011.
Daarbij zijn centrale banken volop goud aan gaan kopen, terwijl zij twintig jaar geleden juist nog netto aan de verkoopkant stonden.
Bronnen: Kitco, ECB, Financial Times
Foto: Flickr