De Chinese president Xi Jinping was de voorbije dagen in Saudi-Arabië en het was uitkijken of dit gevolgen zou hebben voor de petrodollar.
De relaties tussen Saudi-Arabië en de VS zijn enorm verzuurd geraakt en het is dan ook niet gek dat de Saudi’s op zoek zijn naar andere partners.
Toen de VS in 1971 de dollar loskoppelde van goud hield men de vraag naar dollars hoog door een deal met de Saudi’s om enkel nog olie te verkopen in de Amerikaanse munt.
Deze deal hield decennia lang stand maar werd dit weekend opgeblazen.
China en de Gulf Cooperation Council kwamen namelijk overeen om de verkopen van olie en gas te settelen in Yuan via de Shanghai Exchange.
De GCC-landen krijgen Yuans voor hun energie, gebruiken deze valuta voor de import van goederen en diensten uit China en hebben de mogelijkheid om overschotten via de Shanghai Gold Exchange te converteren naar goud.
Dit is het einde van de petrodollar en zal uiteindelijk ook het einde van Bretton Woods betekenen. Het is een belangrijke stap naar een nieuw financieel systeem.
Een systeem waarbij de VS niet langer de wereld kan domineren met de positie van de dollar.
Dat de VS dit niet zomaar zal laten gebeuren, spreekt voor zich.
We zagen eerder al hoe de Amerikanen de petrodollar met hand en tand verdedigden. Landen, zoals Irak en Libië, die in het verleden afstapten van de dollar voor de verkoop van olie werden militair aangevallen.
Zal de VS ook nu een conflict creëren om de positie van de petrodollar te vrijwaren?
Op de financiële markten voerde de VS dit jaar een stevig verweer om de petrodollar te beschermen.
Hoe hou je de dollar aantrekkelijk? Je zorgt ervoor dat je met die dollars meer kan kopen. Begin dit jaar had je $130 nodig om één vat olie te kopen, tegenwoordig krijg je voor diezelfde dollars al bijna twee vaten olie.
De VS betaalde wel een hoge prijs voor deze verdediging. Men moest er een groot deel van de strategische oliereserves voor opofferen waardoor OPEC nu in feite de olieprijs kan bepalen.
Maar dat is nog niet het ergste.
Om de dollar te verdedigen, moest ook de rente fors worden verhoogd waardoor de beurs een duik nam en de economie op een recessie afstevent.
Bovendien bleek dit weekend dat de strategie niet gewerkt heeft. De olieproducerende landen keren de petrodollar alsnog de rug toe.
We hebben dit weekend een historisch moment meegemaakt. Een omwenteling die je maar eens om de tientallen jaren ziet en die enorme implicaties heeft voor de verdere toekomst.
Dit is de start van een nieuw financieel systeem en wie goed heeft opgelet, ziet hoe belangrijk de rol van goud wordt.
De deal tussen de GCC-landen en China wordt de blauwdruk voor de rest van de wereld. Handel wordt afgerekend in nationale valuta’s en overschotten worden geparkeerd in goud.
Ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk dit is.
Als je weet dat de oliemarkt twintig keer groter is dan de goudmarkt, dan besef je misschien hoeveel de goudprijs kan stijgen eens de oliedollars richting goud vloeien?
Dit is enorm bullish voor goud op lange termijn.
Landen zullen steeds minder reserves aanhouden in valuta en steeds meer in goud.
Goud kreeg een serieuze upgrade en wordt weer de draaischijf van ons financieel systeem.
Dit is werkelijk een big bang en we staan werkelijk nog aan het absolute begin van deze trend.
Fysiek edelmetaal aankopen?
goud999safe.com is de veiligste en makkelijkste manier om fysiek edelmetaal te kopen, verkopen én op te slaan!