Een monumentaal koopsignaal


Allereerst onze beste wensen voor 2023!

Op 2 december, schreven we dat de edelmetalen niet meer nodig hadden dan “een degelijke maand december” om tevreden te kunnen terugkijken op 2022.

En we kregen eigenlijk toch wat we vroegen. Goud, Zilver en Platina, sloten het jaar af in de plus. (in euro resp. +6%, +9,5%,+15,8% voor 2022). 

Wanneer we naar de inflatiepercentages kijken, dan had dat resultaat nog wat meer mogen zijn, dat klopt. Het is duidelijk dat we nog wat te goed hebben.

Het is vooral de vergelijking met andere activa, zoals cash, aandelen en obligaties, die de edelmetalen nu al doen blinken.

Een beleggingsportefeuille bestaande uit enkel aandelen,obligaties en cash, zou het de komende jaren wel eens blijvend moeilijk kunnen hebben. Na een heel aantal bijzonder goede jaren, met op het laatst enorme waarderingen, lijkt het vet nu wel van de soep voor de meeste activaklassen…

Centrale Banken hebben natuurlijk de sleutel in handen met het recht om geld bij te drukken. Ze kunnen de stand van de financiële markten zeker beïnvloeden met hun beslissingen.

Waarde kunnen ze echter niet drukken, enkel geld…

De aantrekkingskracht van Goud, Zilver en Platina, kan de komende jaren zomaar steeds groter worden!

Dankzij @graddybpc op Twitter, vonden we een mooi grafiekje dat toont hoe dicht we bij een monumentaal koopsignaal voor goud staan:

Goud versus Amerikaanse aandelen, staat op een zucht van een aankoopsignaal. De grafiek daar net onder, toont ons dat Zilver ook nog eens met een hefboom kan gaan bewegen ten opzichte van Goud.

Op die goud/zilver ratio komen we binnenkort terug, want wij hebben daar nog iets interessant opgemerkt!

Goud versus Amerikaanse aandelen is een mooie vergelijking, omdat ze aangeeft waar het meeste kapitaal naartoe vloeit. We hebben de grafiek hierboven dus opnieuw samengesteld.

Dit keer met de vorige cyclus vanaf het jaar 2000 er helemaal bij:

Van het jaar 2000 tot 2011-2012 presteerde Goud veel beter dan de Amerikaanse aandelenmarkten, de ratio kon dus fors toenemen.

Dat geeft niet alleen tegenover aandelen, maar ook in dollar of euro, mooie rendementen. Tussen januari 2005 en januari 2012 bijvoorbeeld, kon de goudprijs in euro, gemiddeld maar liefst 21% per jaar toenemen.

In 2011 zagen we eerst een top voor Zilver, daarna voor Goud. Na 2012 presteerden de Amerikaanse aandelenmarkten duidelijk beter dan Goud, Centrale Banken lieten immers de geldpersen draaien.

De ratio kon dalen (zie grafiek). In euro daalde de goudprijs uiteindelijk enkel in het jaar 2013. De ratio daalde tot 2021 nog wel verder, maar enkel omdat de Amerikaanse aandelenmarkten sneller stegen dan Goud, niet omdat de goudprijs daalde.

2022 kunnen we al meetellen als jaar waarin Goud het weer opmerkelijk beter doet. Gaan we vervolgens nog een tiental jaar een betere prestatie zien voor Goud, vergeleken met aandelen?

We achten de kans op een vergelijkbare periode inderdaad groot. Exact gaan we de geschiedenis vanzelfsprekend niet herhalen, maar zo’n nieuwe cyclus kan ons een stuk in de jaren 2030 brengen, alvorens we weer een echte top zouden gaan zien in Goud en Zilver!

Tot aan die top, zal het bijzonder nuttig zijn om voldoende fysiek edelmetaal aan te houden.

Hoeveel fysiek edelmetaal in portefeuille “voldoende” is, moet ieder voor zichzelf uitmaken.
Wij bieden u deze manier aan om dat voor Goud eenvoudig, veilig en efficiënt te doen!