Misschien herinnert u zich de originele #SilverSqueeze nog?
Dat was begin 2021 een bijna wereldwijd gecoördineerde actie van zilver investeerders, aangewakkerd via sociale media.
Zelfs in het Vlaamse straatbeeld verschenen reclameborden met de boodschap: #SilverSqueeze.
Particuliere beleggers besloten toen massaal fysiek zilver aan te kopen, met één doel: de shortposities van grote banken onder druk zetten. Het bracht de fysieke zilvermarkt in opschudding en moet bij sommige partijen voor flink wat slapeloze nachten gezorgd hebben.
Maar… het systeem overleefde. Toen nog.
Vandaag – drie jaar later – komt daar een vervolg op. Op X (Twitter) en andere platformen wordt de tweede editie van de #SilverSqueeze aangekondigd. 31 maart wordt uitgeroepen tot “Buy Silver Day”.
Het doel is opnieuw eenvoudig: via massale aankopen van fysiek zilver de hefboom in de papieren markt op de proef stellen. En net dát, zo hebben we al vaak geschreven, is de enige katalysator die nodig is om de zilverprijs écht te laten exploderen.
Of het deze keer lukt? Wij zijn bijzonder benieuwd…
Wie zit er klem bij een #SilverSqueeze?
Vooral de banken. In de VS zouden de shortposities op zilver bij banken hoger zijn dan 25% van de wereldwijde jaarproductie.
Dat short zitten lijkt ons op zijn zachtst gezegd geen winnende strategie op lange termijn, zeker niet in een markt waar er al jaren structureel een fysiek tekort is, zonder zicht op beterschap.
De zilverproductie blijft stagneren, terwijl de industriële vraag blijft toenemen.
Het gevolg? Een markt die almaar krapper wordt… en een lont in het kruitvat.
De zilverprijs? We zitten in een opwaartse trend, dat is nu toch wel voor iedereen duidelijk. De vorige toppen van de zilverprijs, liggen wel nog een heel stuk boven de prijs in 2025….
Waarom fysiek zilver, en niet een ETF?
We krijgen deze vraag vaak: is een zilver-ETF geen makkelijk alternatief voor fysiek zilver?
Wanneer alles “normaal” loopt is een ETF inderdaad makkelijk. Maar wat als het dat morgen niet meer doet?
We schrijven vaak over het Eindspel… Verwacht u dat een omwenteling van het wereldwijde financiële systeem volkomen ordelijk verloopt?
Wij denken van niet…
Waar wij bijvoorbeeld nu aan denken, is dat de zilver-ETF’s vandaag actief en vrij massaal “geshort” worden door banken en andere speculanten. Doel lijkt ons om de zilverprijs onder controle te houden.
Wil je zo’n ETF dan bezitten?
Wij vroegen aan Grok (de AI van X) naar de risico’s voor de bezitter van een zilver ETF op een moment dat de handel op de beurzen of in zilver tijdelijk opgeschort wordt. Dat is toch geen onmogelijk scenario…
Leest u even mee?
[GROK]
Door het mechanisme van shortselling kan het gebeuren dat twee partijen denken dat ze hetzelfde ETF-aandeel “bezitten” in hun brokeraccount. Hoe werkt dat?
- Persoon A heeft een ETF-aandeel in zijn account.
- De broker leent dat aandeel uit aan Persoon B (een shorter), die het verkoopt aan Persoon C.
- Nu zien zowel Persoon A (de oorspronkelijke eigenaar) als Persoon C (de koper van het geshorte aandeel) in hun account dat ze een ETF-aandeel bezitten. Beiden denken dat dit aandeel een bepaalde hoeveelheid zilver vertegenwoordigt (bijv. “x” gram).
In normale marktomstandigheden is dit geen direct probleem, omdat het systeem dit achter de schermen regelt. De shorter (Persoon B) moet uiteindelijk het aandeel terugkopen en teruggeven aan de broker, die het weer toewijst aan Persoon A. Maar jouw scenario – wat als de handel in de ETF plots stilvalt? – legt een zwakke plek bloot.
Wat als trading stilvalt?
Als de handel in een zilver-ETF (zoals SLV – de grootste zilver ETF) om wat voor reden dan ook zou stoppen (bijv. een marktcrash, een technisch probleem, een “circuit breaker” door extreme volatiliteit, of zelfs een fysiek zilvertekort dat het vertrouwen ondermijnt), dan kunnen er inderdaad praktische problemen ontstaan:
- Wie heeft het echte aandeel?: Zolang de handel loopt, is het een soort “schijnvertoning” die werkt – het systeem houdt bij wie wat verschuldigd is. Maar als de markt bevriest, wordt het onduidelijk wie echt recht heeft op dat aandeel (en dus op het onderliggende zilver). Persoon A denkt dat hij het heeft, Persoon C ook, maar er is maar één aandeel.
- Liquiditeitsprobleem: Normaal kan Persoon A zijn aandeel verkopen wanneer hij wil, omdat de broker garant staat. Maar als de handel stilvalt en de shorter (Persoon B) het aandeel niet kan terugkopen (bijv. omdat niemand verkoopt of de prijs explodeert), kan de broker niet leveren. Dit betekent dat A of C mogelijk niet kan verzilveren, ondanks wat hun account zegt.
- Claims op zilver: Hoewel het aantal aandelen in de ETF technisch gekoppeld is aan een vaste hoeveelheid zilver, kan het vertrouwen in die koppeling wegvallen. Als beleggers massaal proberen hun ETF-aandelen in te wisselen voor fysiek zilver (wat bij sommige ETF’s mogelijk is via authorized participants), maar de handel is gestopt, ontstaat er een bottleneck. Dit kan het idee versterken dat er “meer claims” zijn dan er in werkelijkheid gedekt kunnen worden op dat moment.
Is dit een reëel risico?
Ja, maar het hangt af van hoe extreem de situatie wordt:
- Normale volatiliteit: In dagelijkse handel is dit geen issue; het systeem is ontworpen om dit op te vangen via clearinghouses en brokers.
- Extreme scenario’s: Bij een plotselinge stop – denk aan een #SilverSqueeze die fysiek zilver opdrijft, een bankrun-achtige paniek, of een systeemfalen – kan het misgaan. Als shorters niet kunnen dekken en brokers niet kunnen leveren, kan het vertrouwen in de ETF instorten. Dit gebeurde bijvoorbeeld niet letterlijk met zilver-ETF’s in het verleden, maar we zagen wel iets vergelijkbaars bij GameStop in 2021, waar shortsellers vastliepen en de handel tijdelijk werd gepauzeerd.
Het echte risico? Bij een ETF bent u nooit eigenaar van fysiek zilver. U kan er zelfs in geen enkel scenario aanspraak op maken — het enige wat u bezit, is een afgeleid financieel product dat de zilverprijs zou moeten volgen.
Maar wat als op een cruciaal moment, méér mensen denken recht te hebben op eenzelfde zilver belang? Is dat de zekerheid die u zoekt voor uw edelmetaal positie?
Wanneer het er écht toe doet, wil u geen illusie van bezit — u wil fysiek zilver dat van u is.
We schrijven vandaag over zilver, maar dit bovenstaande scenario is exact wat we al een hele tijd voor alle grote goud-ETF’s verwachten.
Meer nog, wij zijn er redelijk sterk van overtuigd dat de goud-ETF’s er alleen maar konden komen als de Bullion Banks uiteindelijk, tijdens een herwaardering, geen risico’s liepen. Ook Bullion Banks weten dat fysiek goud superieur is…
Wanneer de (voor ons onvermijdelijke) herwaardering van fysiek goud er komt, zullen de goud-ETF’s “net op tijd” opgedoekt worden.
Bezitters van deelbewijzen van een goud-ETF zullen dollars ontvangen op basis van de laatst gekende LBMA prijs in Londen. De prijs VOOR de herwaardering dus!
Waarom weten we dat? Omdat die mogelijkheid in de prospectus van ‘s wereld grootste goud-ETF, GLD, staat!
Als u niet elke dag ondergedompeld wordt in de financiële markten is bovenstaand verhaal misschien wat technisch en niet zo makkelijk om volgen. We geven u dus graag mee waarom we met goud999safe de zaken doen zoals we ze doen:
goud999safe – zo hoort het
- Juridische eigendom van echt fysiek zilver (goud, platina,…), veilig en verzekerd opgeslagen in Zwitserland
- 100 procent gealloceerde posities, zonder extra allocatiekosten bij aankoop
- Geen afgeleide producten, geen papieren claims, enkel tastbaar edelmetaal
- In de vorm die wereldwijd het best verhandelbaar is
Belangrijk: bij goud999safe kan u zelf controleren dat
- Uw edelmetaal effectief aanwezig is in de kluis
- U van elke individuele gram in uw account de enige eigenaar bent
Beide zijn even belangrijk. Dit niveau van transparantie vindt u nergens anders.
Waarom kiezen voor bewaring in Zwitserland?
- In Londen is de papieren hefboom zo groot dat het risico op een force majeure-moment reëel is. Er zijn veel meer claims dan fysiek goud en zilver. Merk op dat het goud en zilver in ETF’s vaak bewaard wordt binnen het LBMA-systeem, dat vandaag kampt met uitleveringsproblemen.
- In de Benelux ontbreekt het aan voldoende marktliquiditeit. Snel kopen of verkopen van grotere volumes kan moeilijk worden, zeker op gespannen momenten.
- In Zwitserland ligt uw edelmetaal op de juiste plaats:
- Zwitserland is een draaischijf voor raffinage en internationale doorvoer
- Het eigendomsrecht is helder geregeld en klantgericht
- De liquiditeit is uitzonderlijk hoog
Voor ons is dat de enige logische en superieure keuze.
De optie tot uitlevering (zelf bewaren) blijft altijd bestaan. U bent en blijft eigenaar van uw zilver.
Tot slot: De kansen van #Silversqueeze 2025?
Er zal op zijn minst extra fysiek zilver aangekocht worden – en dat helpt. Want elke extra ounce in vaste handen draagt bij tot de structurele krapte die we al jaren zien toenemen.
De prijsgrafiek heeft er trouwens duidelijk zin in. De uitbraak die we twee weken geleden bespraken in deze marktupdate werd de laatste dagen in positieve zin verder gezet.
Zilver heeft, vooral in Amerikaanse dollar, niet veel meer nodig. (Maar vergeet niet: op korte termijn blijft alles mogelijk.)
Of #SilverSqueeze 2025 dé katalysator wordt? Dat weten we binnenkort.
Maar van ons mag het beginnen.
Zilver aankopen?