Eindspel: Goud twee dagen op rij +$100 

Toen Scott Bessent tijdens een interview de vraag kreeg waar hij ‘s nachts wakker van lag, moest hij niet lang nadenken over het antwoord: de herfinanciering van de Amerikaanse staatsschuld.

Er vervalt dit jaar voor $9,2 biljoen aan obligaties waarvoor nieuwe kopers gevonden moeten worden.

Om je een idee te geven: dat komt nagenoeg overeen met de totale staatsschuld van de VS 15 jaar geleden.

Om die schuld was indertijd wel wat te doen. George Bush had na 8 jaar presidentschap de staatsschuld nagenoeg verdubbeld en daar was wel de nodige kritiek op.

Barack Obama ging toen voor het presidentschap en hij zei daarover tijdens zijn campagne:

“Het probleem is dat de manier waarop Bush het de afgelopen acht jaar heeft gedaan, is alsof hij een creditcard van de Bank van China heeft genomen op naam van onze kinderen, waardoor onze staatsschuld steeg van $5 biljoen naar meer dan $9 biljoen.”

In de acht jaar dat Obama aan de macht was, verdubbelde echter de staatsschuld opnieuw. We gingen van $10,6 biljoen naar $19,9 biljoen.

Op dat moment was Donald Trump presidentskandidaat en erg kritisch voor de schuldopbouw onder Obama.

Hij zou de staatsschuld niet alleen verkleinen, maar zelfs compleet elimineren en dit in 8 jaar tijd. Hoe? Door het heronderhandelen van handelsakkoorden en het stimuleren van de economie.

“I’m the king of debt”, gaf hij potentiële kiezers nog mee. Hij zou dat varkentje wel even wassen.

Maar ook Trump kreeg tijdens zijn eerste vier jaar de schuld niet onder controle. De totale schuld groeide tussen 2016 en 2020 met $7,9 biljoen.

En ook Biden lapte er nog eens $8,4 biljoen aan extra schulden bij waardoor de VS tegenwoordig aankijkt tegen bijna $37 biljoen aan schulden.

Je zou voor minder wakker liggen als Minister van Financiën…

Maar bon, Elon Musk zou via Doge voor $2 biljoen aan besparingen zorgen waardoor het begrotingstekort pijlsnel zou dalen en beleggers weer een absoluut vertrouwen kunnen hebben in de fiscale huishouding van de VS.

Musk liet gisteren weten dat de teller momenteel op $150 miljard staat. Dat is iets meer dan 2% van de totale overheidsuitgaven. Met andere woorden: een schijntje.

Die besparingen hebben trouwens al meteen een nieuwe bestemming gevonden. De VS heeft namelijk het defensiebudget met $150 miljard opgetrokken. In februari had hij nog een besparing van 8% aangekondigd.

Ondertussen zien we ook dat bepaalde overheidsuitgaven stijgende zijn. Door de rentestijging zullen de rentelasten een heel stuk hoger liggen en door de inflatie zullen ook de uitkeringen, gezondheidszorg, … in omvang stijgen.

En aangezien de fiscale inkomsten sterk correleren met de beurskoersen kan ook hier wel eens een flinke tegenvaller in het vooruitzicht liggen.

Ondertussen wordt er een “Big, Beautiful Bill” met grote belastingverlagingen naar de senaat gestuurd.

Het doet me allemaal een beetje denken aan Liz Truss die de obligatiemarkten richting afgrond duwde met ongedekte belastingverlagingen.

Ik denk in ieder geval dat het realistisch is om te concluderen dat het begrotingstekort dit jaar eerder zal stijgen in plaats van dalen.

Scott Bessent kan maar best naar de dokter lopen voor een voorschrift slaappillen want dit loopt compleet uit de hand.

Beleggers rennen weg van de beurs … dumpen de dollar en kopen in plaats van “veilige” staatsobligaties … GOUD!

Bessent lijkt zo ongeveer de wanhoop nabij.

Er is maar één partij die de schuld van de VS kan herfinancieren en dat is de Federal Reserve. Maar Jerome Powell is voorlopig met geen stokken in beweging te krijgen.

De Federal Reserve is in principe ook onafhankelijk en bepaalt het eigen beleid.

Trump zou echter Trump niet zijn als hij ook daar geen mouw aan probeert te passen. Hij informeerde al bij het Hooggerechtshof of Powell ontslagen kan worden.

Als er nu ook nog een einde komt aan de onafhankelijkheid van de Fed, krijgt het wankele vertrouwen in de dollar een nieuwe dreun te verwerken.


De dollar verloor de voorbije dagen maar liefst 3,5% aan waarde en de goudprijs steeg de voorbije twee handelsdagen telkens met meer dan $100 per ounce!

En Goldman Sachs ziet aan de huidige stijgingen nog niet meteen een einde komen.

In januari hadden ze daar nog een koersdoel van $3.000 per ounce, dat in maart werd opgetrokken naar $3.300 en gisteren opnieuw werd verhoogd naar… $4.500 per ounce.

Mocht je er nog aan twijfelen: het financiële eindspel waar ik het al jaren over heb, is nu in volle gang!

​KOOP HIER JE EDELMETAAL​



groeten,

Maarten Verheyen