De enige goudraffinaderij van Afrika, de Zuid-Afrikaanse Rand Refinery, is gestopt met het verzenden van goud naar Londen vanwege een gebrek aan commerciële vluchten.
Dit draagt nog meer bij aan de verstoring die de fysieke goudmarkt nu volledig op zijn kop heeft gezet.
Het bedrijf werkt aan back-up plannen en onderzoekt alternatieve manieren om te kunnen voldoen aan de leveringsverplichtingen voor de Londense goudmarkt.
Algemeen directeur Praveen Baijnath: “The supply from the established mines on the African continent to the refinery is currently disrupted. We are working hard with global logistics service providers to ensure our inbound and outbound commitments can be achieved”
Het is het zoveelste voorbeeld hoe de wereldwijde supply chain – die loopt van Afrikaanse mijnen tot raffinaderijen en opslagkluizen – wordt verstoord door het coronavirus.
Hij specificeerde niet om hoeveel goud het precies gaat. Eerder deze week maakten ook raffinaderijen in Zwitserland bekend dat ze tot nader orde de deuren sluiten.
Het ging hier om Europa’s grootste goudraffinaderijen Valcambi, Pamp en Argor-Heraeus. Zwitserland is wereldwijd een van de belangrijkste knooppunten gekeken naar de bewerking van edelmetalen.
De drie bovenvermelde raffinaderijen verwerken jaarlijks zo’n 1.500 ton goud, maar liefst een derde van het totale wereldwijde aanbod per jaar.
Alexey Zaytsev, hoofd commodities & financieringsproducten bij de Otkritie-bank, geeft aan dat ook Rusland de nodige vertraging kent in verzendingen.
De verzending van Russisch goud naar het buitenland kan nu ongeveer een week duren in plaats van een dag, wat gebruikelijk is.
De Rand-raffinaderij draait op verminderde capaciteit tijdens de nationale lockdown die afgelopen week werd uitgeroepen, hoewel het bedrijf was vrijgesteld van beperkingen.
Baijnath zei dat het belangrijk is om in ieder geval een gedeelte van de verwerking gaande te houden, omdat de verkoop van goud een belangrijke bron is voor de Zuid-Afrikaanse overheid.
De faciliteit verfijnt goud voor veel bedrijven, waaronder AngloGold Ashanti en Gold Fields, die mijnen in heel Afrika exploiteren.
Een volledige sluiting van de raffinaderij zou een domino-effect hebben gehad op de productie op het continent, aldus Baijnath.
Daarnaast zou de opslag van gedolven goud dat niet kan worden verwerkt een verhoogd veiligheidsrisico vormen voor de mijnen die wel nog opereren.
Begin deze week werd bekend dat er een productiestop komt van drie weken voor Zuid-Afrikaanse mijnen vanwege het coronavirus.
Daarmee volgde het Peru op, eveneens een belangrijk land in de productie van edelmetalen.
Bronnen: BNN Bloomberg, Forbes
Foto: Flickr