In het begin van het jaar heeft de World Gold Council (WGC) een rapport gepubliceerd over de voorspelde veranderingen op de goudmarkt. Nu het eerste kwartaal al achter ons ligt, kunnen we eens nagaan hoe die voorspelde veranderingen tot uiting komen.
De auteurs van de studie waren optimistisch over de toenemende interesse in goud. Een betere toegang tot goud zal er volgens hen voor zorgen dat opkomende markten grote kopers van goud worden. Goud wordt meer en meer mainstream, verkondigen ze. De opkomst van goud ETFs in de afgelopen tien jaar heeft beleggers gemakkelijk toegang gegeven tot het edelmetaal. Hoewel China een van de grootste spelers is geworden op de goudmarkt, zullen de moslimlanden de komende jaren een zelfs nog grotere rol spelen.
In november 2016 hebben nieuwe Shariah regels van goud immers een aanvaardbare belegging gemaakt in islamitische financiën. Volgens een auditcomité voor financiële instellingen in de islamwereld is deze markt goed voor 1,88 biljoen dollar. Dit zal de vraag naar goud bij de naar schatting 1,6 miljard moslims over de hele wereld aanzienlijk doen toenemen.
Je mag niet vergeten dat tegen 2020 beleggingen die overeenstemmen met shariah regels goed zullen zijn voor maar liefst 6,5 biljoen dollar. En als al die mensen slechts 1% van hun portefeuille toewijzen aan goud, dan zal dat goed zijn voor een vraag van maar liefst 65 miljard dollar of 1.700 ton nieuwe vraag. Er zijn slechts vier maanden verstreken sinds deze nieuwe regelgeving van kracht werd, maar de eerste tekenen op de goudmarkt zijn alvast bemoedigend. Goud is immers al bijna 11% gestegen dit jaar. Het is nog wat vroeg dag, maar de trend is er al.
Ook de Chinezen hebben steeds meer honger naar goud. De afgelopen jaren hebben de overheden het voor retailbeleggers gemakkelijker gemaakt om goud aan te kopen.
Deze twee nieuwe kopers zullen de fysieke goudmarkt de komende jaren blijven ondersteunen.
[xyz-ihs snippet=”monsterbox”]