Je leerde in mijn boek en/of docu dat de meeste geldcreatie gebeurt door de commerciële banken.
Banken creëren valuta telkens wanneer zij een nieuwe lening verstrekken. Op deze manier zijn zij verantwoordelijk voor ongeveer 97% van de geldhoeveelheid.
Zo gebeurt het ook dat een Europese bank extra dollars in circulatie kan brengen door leningen in dollar uit te geven.
Dat verschilt eigenlijk niet van de geldcreatie in euro.
Een bank die een bedrijf $1 miljoen uitleent, noteert op de rechterzijde van de bank een deposito van $1 miljoen en aan de linkerzijde van de balans verschijnt de lening voor hetzelfde bedrag.
De dollar is -tot nader order- nog steeds de reservemunt van de wereld en wordt veruit het vaakst gebruikt voor de handel tussen bedrijven.
Het is dus maar normaal dat buitenlandse banken hun klanten leningen in dollars verstrekken.
Het is zelfs zo normaal dat de meeste dollars buiten de VS werden gecreëerd. We noemen dit eurodollars.
Deze buitenlandse dollarleningen zorgen wel eens voor stress binnen het systeem.
Wanneer de Amerikaanse centrale bank bijvoorbeeld een strakker monetair beleid voert, kan er op een bepaald moment tekorten aan dollars bestaan.
Bedrijven en financiële instellingen hebben dan steeds meer moeite met het vinden van de nodige liquiditeiten om te voldoen aan de bestaande verplichtingen in dollar.
Voor een Amerikaanse bank zal dit minder spelen want zij kunnen altijd bij de Federal Reserve extra dollars lenen.
Buitenlandse banken hebben die mogelijkheid echter niet waardoor zij op bepaalde momenten tot wanhoop worden gedreven in hun zoektocht naar schaarse dollars.
In 2009 moest de Federal Reserve zo buitenlandse centrale banken voorzien van honderden miljarden dollars aan liquiditeiten via swaplijnen.
Het bovenstaande maakt duidelijk dat het beleid van de Federal Reserve niet enkel impact heeft op Amerika zelf, maar via de eurodollars ook voor heel wat stress kan zorgen in het buitenland.
Tijdens de jaren ‘70 zei John Connelly, toenmalig Minister van Financiën al eens: “de dollar is onze munt, maar jullie probleem.”
De Amerikanen kunnen hun dollar zo als wapen inzetten.
Ik schreef recent al dat het de VS erg goed uitkomt als de Europese industrie niet meer competitief is, en via hun monetair beleid zetten ze tegelijkertijd ook nog eens het banksysteem onder hoogspanning.