Singapore, de op achttien landen na grootste exporteur ter wereld, kende een flinke stijging in haar export exclusief olie.
Singapore houdt haar export bij exclusief olie omdat het een betere graadmeter betreft aangaande haar eigen economische activiteit.
Dit omdat de olieprijzen volatiel zijn en de totale export ook de miljarden dollars betreffen aan goederen die ergens anders worden geproduceerd maar door de haven van Singapore worden gevoerd, ’s werelds drukste haven op Shanghai na.
In augustus kende zij maar liefst een dubbele stijging ten opzichte van de maand ervoor. De stijging met dubbele cijfers was daarnaast de grootste in zes maanden tijd en die dubbele cijfers kwam afgelopen vier maanden ook niet meer voor.
De export steeg in augustus met 17 procent ten opzichte van een jaar geleden, aldus International Enterprise Singapore. Dit ten opzichte van een stijging van 7,6 procent in juli.
Dat was een stuk hoger dan de eerder door economen verwachtte 11,8 procent.
Vooral een stijgende groei in export van elektronica en goud blijken daarvoor verantwoordelijk.
Daarbij ging de export naar China, Hongkong en Zuid-Korea hard omhoog met een stijging van respectievelijk 43,2 procent, 41,9 procent en 62 procent.
Daarmee worden de zorgen weggenomen van een langzamer herstel in export wegens de tegensputterende economische groei in China.
De sterker dan verwachtte exportdata zorgt er ook voor dat de Monetary Authority of Singapore mogelijk volgende maand haar lokale dollar kan laten appreciëren tegenover valuta van haar belangrijkste handelspartners.
Wat verder duidelijk werd uit de cijfers van de IES is dat de export van elektronica met maar liefst 21,7 procent groeide.
En waar de export van niet-elektronische producten in juli nog een groei van 4,4 procent kende was dat nu 15 procent.
Vooral de stijging van export van niet-monetair goud, met een stijging van 137,7 procent, mag daarvoor verantwoordelijk worden gehouden.
Bronnen: Financial Times, IES, Nikkei Asian Review
Foto: Flickr
[xyz-ihs snippet=”goud”]