Na een paar abnormale maanden, waarin het Verenigd Koninkrijk veruit de grootste ontvanger van Zwitsers goud was, lijkt de situatie weer te normaliseren met India als grootste individuele ontvanger.
India blijft echter achter bij het vasteland van China en Hongkong als de twee worden gecombineerd onder het “China label”, aangezien de export naar Hongkong uiteindelijk meestal bestemd is voor het Chinese vasteland.
De volumes in de belangrijkste Aziatische verbruikende landen zijn nog steeds lager dan vorig jaar maar lijken zich te herstellen.
De recente Zwitserse import- en exportcijfers liggen aanzienlijk lager dan die van voorgaande jaren, maar dit betekent niet noodzakelijkerwijs dat de totale wereldwijde consumptie met een vergelijkbaar bedrag is gedaald.
In de afgelopen jaren is er namelijk een aantal concurrerende raffinaderijen ontstaan, in Azië en het Midden-Oosten in het bijzonder, waarvan sommige eigendom zijn van en geëxploiteerd worden door Zwitserse raffinaderijen.
De lagere Zwitserse cijfers vertegenwoordigen dus misschien eerder een diversificatie van de raffinagemogelijkheden dan een algemene daling van de vraag naar goud.
De laatste Shanghai Gold Exchange goudopname cijfers suggereren dat in ieder geval de Chinese vraag stand houdt. De recente hogere goudprijspremies aldaar suggereren dat er deze maand ook een grotere opleving naar de vraag zou kunnen zijn.
Terwijl Zwitserland een van de belangrijkste kanalen voor de voortdurende beweging van goud van west naar oost blijft, kan het belang hiervan afnemen.
Toch werd in maart meer dan 72 ton goud, bestemd voor Azië en het Midden-Oosten, in Zwitserland geraffineerd. Dit is meer dan 80% van de nationale goudexport en komt overeen met meer dan een kwart van wereldwijd nieuw ontgonnen goud die maand.
Als we de aankopen van centrale banken aan het cijfer toevoegen dan blijft de mondiale vraag naar goud sterk. Enkel gekeken naar de afname in aanhoudingen in de grote goud-ETF’s lijkt er wellicht een andere trend gaande.
Bronnen: Sharps Pixley, Bullion Vault
Foto: Flickr