De Amerikaanse Federal Reserve heeft gisteren besloten de rente ongewijzigd te laten. De Amerikaanse economie is in de ogen van de Federal Reserve nog niet krachtig genoeg.
Wel laat de Fed in een verklaring weten dat het argument om te rente te verhogen sterker is geworden. De verwachting wordt daarmee gewekt dat de rente nog dit jaar omhoog gaat, maar beleggers geloven er nauwelijks in.
De Fed verhoogde vorig jaar december voor het eerst in jaren de rente met alle gevolgen van dien. Het beleggingsjaar 2016 kende een dramatische start, één van de slechtste in de geschiedenis.
Het rentetarief stond sinds eind 2008 op 0 tot 0,25 procent. Dat historisch lage niveau werd noodzakelijk geacht om de gevolgen van de financiële crisis en de internationale recessie te bestrijden.
Maar het zorgde er ook voor dat de markt gewend raakte aan die lage rente. Fed-bestuurders hebben sindsdien herhaaldelijk aangegeven dat de rente verder omhoog gaat als er voldoende bewijs is dat de Amerikaanse economie sterk genoeg groeit, maar telkens blijken indicatoren niet genoeg voor de Fed.
Goud is daarbij sinds het begin van dit jaar de lachende derde. Ook gisteren wist zij een aardige prestatie neer te zetten met een plus van rond de 1 procent. Zilver wist zelfs een plus neer te zetten van 2,6 procent. Maar de echte prestaties waren te zien bij de producenten van edelmetalen.
Barrick Gold ging 7.9 procent hoger, Goldcorp 6.2 procent, Newmont Mining ging 7.7 procent hoger en McEwen Mining zelfs 9.18 procent. De VanEck Vectors Gold Miners ETF klom naar 27,9 dollar met een stijging van 7.1 procent.
Vandaag zal de markt ook kijken of ECB President Mario Draghi nog nieuws te melden heeft tijdens zijn speech voor de European Systemic Risk Board in Frankfurt, waar hij voorzitter is. Ook Bank of England Gouverneur Mark Carney zal een speech geven in Duitsland tijdens een Arthur Burns memorial lecture.
Funfact: Burns was voormalig voorzitter van de Federal Reserve onder Nixon toen Nixon eenzijdig de omwisseling van goud in Amerikaanse dollars ophief. Hiermee werd het systeem van Bretton Woods officieel opgeheven. Burns was het vooral met die beslissing van Nixon aangaande goud niet eens, maar voerde het – voornamelijk verruimende – beleid wel netjes uit.
Bronnen: Barrons, Reuters, Wall Street Journal, Mises
[xyz-ihs snippet=”promo”]