In het licht van de nakende Fed meeting moeten goudbeleggers naar een aantal factoren kijken. De eerste daarvan is de toon van de voorzitters van de Amerikaanse centrale bank. De markten zullen afwachten of de Fed een hawkish of dovish tone zal aanslaan. Een meer ‘hawkish’ Fed zal natuurlijk pijn doen voor goudbeleggers, indien de goudprijs pluimen verliest in een omgeving van stijgende rentevoeten. Dat brengt immers opportuniteitskosten met zich mee. Maar in december, toen de Fed de rente voor de eerste keer in bijna tien jaar optrok, bereikten de goudprijzen een dieptepunt om daarna fors te herstellen.
Ten tweede moeten beleggers kijken naar de dot plot van de Fed. De verschillende meningen van de Fed-leden worden samengevoegd in de zogenaamde dot plot, en dan in de Summary of Economic Projections rapportage gezet. Een meer agressieve toon in dit rapport zou potentieel minder goed kunnen zijn voor de goudprijzen.
Ten derde is het belangrijk om te kijken naar de inflatieverwachtingen. Traditioneel zijn stijgende inflatievoeten positief geweest voor goud. Het ziet er naar uit dat in 2017 de inflatie zal stijgen . daar zien we nu al de eerste tekenen van. Beleggers die zich hiertegen willen indekken, moeten onvermijdelijk kijken naar goud en zilver als beleggingen.
Ten vierde is er een mogelijkheid dat de Fed alludeert op de mogelijke gevolgen van het begrotingsbeleid van Trump. Trump heeft immers al verschillende keren gezegd dat hij meer infrastructuurwerken wil doorvoeren. Dat zal een serieuze verschuiving van het beleid met zich meebrengen volgend jaar.
Je ziet het, goudbeleggers moeten ook kijken naar het macro-economische plaatje. Er zijn immers veel variabelen die de prijs van edelmetalen kan beïnvloeden, in positieve en negatieve zin. Belangrijker op lange termijn is de dynamiek van vraag en aanbod. En zowel voor zilver als goud is die duidelijk positief.
[xyz-ihs snippet=”goud”]