De financiële markten zijn behoorlijk turbulent de afgelopen tijd, dit is wel het minste wat gezegd kan worden. De afgelopen dagen werden biljoenen euro’s gewonnen en verloren waarbij er echter moet in gedachten gehouden worden dat dit geen zero-sum game is. Dit alles destabiliseert de reële economie wel degelijk waarbij deze turbulentie vroeg of laat zal doorsijpelen.
Op het eerste zicht leek het dipje van de Brexit slechts een slechte droom te zin. De markten lijken volledig herstelt en er is geen vuiltje meer aan de lucht. Dit kort dipje is er wel één waarbij er in eerste instantie 3,5 biljoen dollar verloren ging om vervolgens terug te stijgen met 3 biljoen dollar. Ook parameters die de angst en het vertrouwen van beleggers opmeten zijn opnieuw gedaald naar niveaus van voor de Brexit-stemming.
Dit alles is helaas geen slechte droom maar eerder het bewijs van de waanzin op de financiële markten. Dit alles zal op termijn niet op de beurzen alleen blijven waardoor de turbulentie vroeg of laat zijn weerslag krijgt in het dagelijkse leven van miljoenen mensen. Onder meer de financiële sector welke fungeert als tussenschakel en de kapitaalmarkten (wederom via de financiële sector) zijn minder robuust door deze turbulentie.
Dit heeft als gevolg dat bijvoorbeeld kredieten minder makkelijk verstrekt worden, zaken welke wel degelijk in de reële economie noodzakelijk zijn. Dit zou ook lijnrecht ingaan tegen de ECB welke met alle middelen probeert de economie stabiel te houden en de toegestane krediet op peil te houden. Zonder deze kredieten vallen de investeringen stil wat op zijn beurt gevolg heeft voor onder meer de werkgelegenheid.
Een ander sluimerend probleem is het huidige korte-termijn denken. Hierdoor worden investeringen, innovaties en het strategisch denken van ondernemingen niet op een correcte manier in de praktijk omgezet. Dit alles zorgt op zijn beurt voor een gebrek aan een solide basis bij problemen waardoor deze ondernemingen geen enkele financiële tegenslag meer aankunnen.
Echte welvaart komt uit de productie van goederen en diensten voor echte mensen, niet uit speculatie. Helaas is dit laatste echter meer en meer de norm waardoor onder meer de koers-winstverhoudingen abnormale waardes aangeven. Al lijkt deze data het niet normaal te zijn. Voor de samenleving is het op korte termijn dan ook rampzalig indien bedrijven geld blijven maken uit geld. Vroeg of laat crasht dit hele systeem waarbij de brave huisvader opnieuw de eerst zal zijn die zijn geld niet zal terugzien.
Grondstoffen
De algemene grondstoffentendens is het afgelopen jaar aanzienlijk verbeterd. Dit komt mede door de gestegen olieprijs, en enkele edelmetalen zoals goud en zilver. Eén van de grootste stijgers het afgelopen jaar is onder meer het goud met een stijging van een kleine 22%. Voor zilver is er zelfs een stijging merkbaar met 30%.
Algemeen zijn andere grondstoffen zoals koper nog steeds op een dieptepunt welke het vertrouwen in de toekomst weerspiegelt. Deze is met andere woorden allesbehalve rooskleurig waarbij de huidige financiële turbulentie dit alles nog kan versterken.
Ook de negatieve rentes die wereldwijd meer en meer gebruikt worden zorgen ervoor dat beleggers risico’s niet meer correct inschatten en zich te ver riskeren. Bij zelfs een minieme stijging van de rente tot een normaal laag niveau zal dit reeds leiden tot een nieuwe financiële crisis. Een verdere daling zorgt voor nog meer risico’s… Hoe lang is dit alles met andere woorden nog houdbaar indien dit alles in rekening gebracht wordt?
Bronnen:
[xyz-ihs snippet=”goud”]