Finland is in alle stilte bijzonder groot geworden in de winning naar goud. Het Scandinavische land sprong naar de toppositie op de ranglijst van het Fraser Institute voor 2017 voor wat betreft aantrekkelijke mijnbouwjurisdicties. Het jaar daarvoor eindigde het nog op de vijfde plaats.
Hoewel Finland van oudsher niet als een belangrijk goudmijnbouwland wordt beschouwd, is het de afgelopen tien jaar uitgegroeid tot de grootste goudproducent van de EU.
Finland deelt daarbij geografische overeenkomsten met andere landen zoals Canada en Australië. Door een gevarieerde geologische geschiedenis kent de regio honderden gouddeposito’s.
Exploratie in Finland begon pas in 1868, eeuwen later dan veel van haar Europese buurlanden. Voor het grootste deel van de Finse mijnbouwgeschiedenis was de goudproductie daarbij ondergeschikt aan die van gewone metalen.
Dit betekent dat het land door de geschiedenis heen grotendeels onderbelicht is gebleven in goudwinning. De goudwinning in het land staat dus in principe nog in de kinderschoenen maar de afgelopen tien jaar is daar zeker verandering in gekomen.
Ondanks de sluiting van enkele belangrijke metaalmijnen is de Finse mijnbouwproductie de afgelopen tien jaar verdubbeld. De hausse in de Finse goudwinning werd grotendeels geleid door buitenlandse bedrijven, waarvan veel Canadese.
De Suurikuusikko-mijn – ook bekend als de Kittilä-mijn – wordt momenteel geëxploiteerd door het Canadese Agnico Eagle. Het betreft een van de grootste goudmijnen van Europa: Kittilä produceerde 177.374 ounces goud in 2015 en zal naar verwachting tot 2035 in productie blijven.
Politiek, sociaal en economisch gezien is het niet moeilijk te doorgronden waarom Finland zo aantrekkelijk mag heten voor buitenlandse mijnbouwbedrijven.
Een sterke rechtsstaat met geen tot weinig corruptie is er daar een van. Dit in tegenstelling tot andere potentieel winstgevende maar veel riskantere jurisdicties in landen als Zuid-Amerika of Afrika.
Daarnaast: met een belastingtarief voor bedrijven van slechts 20 procent mag de Finse overheid zeer vriendelijk heten voor mijnbouwbedrijven. Het regelgevingskader van het land is daarnaast bijzonder transparant in vergelijking met veel andere rechtsgebieden.
Ook de Finse infrastructuur spreekt aan. Elektriciteit is betrouwbaar en goedkoop en het land beschikt over goed onderhouden wegen, zelfs op het platteland en in afgelegen gebieden. Daarnaast is er een uitgebreid netwerk van spoorwegen, kanalen, waterwegen en vaarwegen.
Bron: Investing News
Foto: Flickr
[xyz-ihs snippet=”goud”]