Een extreme ontwrichting van de wereldwijde goudmarkt eerder dit jaar door de coronacrisis heeft banken ertoe aangezet om posities die zij aanhielden op de New York futures-markt over te hevelen naar de Londense over-the-counter-markt (OTC).
Het veranderende gedrag van de belangrijkste marktpartijen wordt onder meer weerspiegeld in de handelsvolumes binnen de twee goudhubs, aldus Ruth Crowell, CEO van de London Bullion Market Association (LBMA).
De hoeveelheid goud die in Londen wordt verhandeld overtrof de Amerikaanse termijnmarkt de afgelopen maanden, aldus Crowell. Traditionele banken lijken daarnaast steeds minder te zien in de goudhandel.
Crowell: “The scale of the dislocation has really made everyone ask questions in terms of the ongoing approach of hedging long London, short Comex. Certainly in the short to medium future, it’s not an even hedge. So they’re having to either go OTC, or they’re reducing their trading appetite”
Mocatta, de partij die al eeuwenlang in de goudhandel zit, wordt daarnaast door Scotiabank ontmantelt. JPMorgan, de meest toonaangevende Amerikaanse bank actief op de edelmetaalmarkt, blijkt meer en meer terughoudend en minder actief binnen de markt.
Een andere belangrijke partij binnen de goudmarkt, HSBC, kende op papier gigantische verliezen op haar goudposities tijdens de illiquide en volatiele markten in maart. De Rothschilds verlieten de goudmarkt al in 2004.
Het lijkt er daarbij op dat er een deglobalisering van de “fysieke” goudmarkt plaatsvindt. De opkomende leiders binnen de goudhandel zijn niet de Angelsaksische bankiers of de joodse families die de afgelopen eeuwen het gouden establishment vormden.
Neem bijvoorbeeld MKS Pamp, opgericht door Mahmoud Kassem Shakarchi, een Noord-Irakees die zijn commerciële start maakte als schapenhandelaar in Istanbul. MKS Pamp is nu wereldwijd de grootste raffinaderij en handelaar in kleine goudbaren.
De Turkse regering heeft daarbij de afgelopen decennia de goudhandel enthousiast omarmd. De Istanbul Gold Refinery, opgericht door de Halac-familie, bedient zo de zeer efficiënte nationale goudhandel met als middelpunt de Borsa Istanbul.
Zelfs tijdens de lockdown door corona bleven de juwelierszaken in Istanbul open. Datzelfde zagen we in bijvoorbeeld Thailand, waar mensen massaal goud inwisselden om in eerste levensbehoeftes te kunnen voorzien.
De manier waarop goud wereldwijd wordt gezien lijkt aan verandering onderhevig en de fysieke goudmarkt lijkt bezig met een opmars terwijl de papieren markten aan belang moeten inleveren.
In Zuidoost-Azië behoort Vietnam met 60 tot 70 ton per jaar bijvoorbeeld tot de top drie van landen met de grootste fysieke goudmarkt.
Zij laat enkel Thailand en Indonesië voor, waar jaarlijks zo’n 80 tot 90 ton goud wordt verhandeld. In de loop der jaren heeft Vietnam bijna 850 ton goud geïmporteerd.
Vergeleken met de officiële goudreserves van het Verenigd Koninkrijk, op zo’n 310 ton goud, is dat een gigantische hoeveelheid.
Volgens Jeffrey Christian van consultancy-firma CPM heeft de verschuiving van de goudmarkt weinig te maken met de angst wegens de coronacrisis.
Christian: “This wasn’t peak fear. We are in the foothills of the global changes coming”
De huidige politieke en economische versnippering leidt wereldwijd tot een langdurige toename van de vraag naar monetair en fysiek goud, aldus Christian.
En hoewel de goudkoers in principe in alle grote valuta all-time highs aandoet lijkt de vraag naar het fysieke edelmetaal nog steeds groeiende, wegens economische en geopolitieke onzekerheid.
Bronnen: Bloomberg, Financial Times
Foto: Flickr