Foto: Flickr
Nu de 1.200 dollar per ounce negatief doorbroken is staat goud voor dit jaar nog steeds op een aardige 15 procent winst. Begin 2016 stond goud nog op de 1.050 dollar per troy ounce om vervolgens stevig te stijgen.
De geschiedenis geeft aan dat het redelijk normaal is voor de goudprijs om behoorlijke correcties (tot zelfs 50 procent van de vorige stijging) te zien na de eerste sprint omhoog in een nieuwe stierenmarkt.
Die stierenmarkt in goud is begin dit jaar van start gegaan nadat het edelmetaal met meer dan 20 procent was gestegen, tot uiteindelijk het hoogste punt op 1.370 dollar per ounce in juli.
Een klassiek voorbeeld van zo’n correctie is de grote stierenmarkt van de jaren ’70, toen goud eerst steeg van 35 dollar per troy ounce in 1970 naar 183 dollar per troy ounce in 1974. Daarna kende het een correctie van 50 procent tot aan de 109 dollar per ounce in 1976.
Na die correctie ging goud verder naar de 850 dollar per troy ounce, 680 procent hoger dan de 109 dollar per troy ounce daarvoor.
Hoewel de tijdspanne – laat staan de tijdsgeest – niet te vergelijken is, zien we dat de 1.200 dollar per troy ounce waar we net doorheen zijn gezakt een correctie betreft van 50 procent van de high in juli.
Edelmetalen lijken het goed te doen ten tijden van onzekerheid en ondanks de flinke rally’s in aandelen en de zwakte in goud en zilver tot nu toe staat Trump gelijk aan onzekerheid in het Witte Huis.
Daarnaast lijkt hij ook niet bijzonder happig om iets te doen aan de Amerikaanse nationale schuld. Hoeveel onzekerheid zal dat opleveren?
Om maar niet te spreken over de nationalistische groeperingen die in West-Europa de kop op steken. Frankrijk met Le Pen, Nederland met Wilders, Polen, Hongarije.
Norbert Hofer van de FPÖ in Oostenrijk, die wellicht het eerste extreem rechtse staatshoofd in Europa kan worden sinds Hitler.
We zullen het zien op 4 december.
Toevallig ook de dag waarop in Italië gestemd wordt in een misschien nog wel veel belangrijker referendum, dat de Italiaanse premier Renzi de kop zal gaan kosten.
Wat er aan garanties gegeven kan worden: onzekerheid, vooral op politiek gebied, overheerst de komende tijd.
Niet vreemd dus dat Europese beleggers meer geïnteresseerd lijken in goud dan in aandelen.
Bronnen: Sprott, The Guardian
[xyz-ihs snippet=”goud”]