De sluizen van de centrale banken staan wagenwijd open. Hierdoor stijgen ook de grondstoffenprijzen. Die voelen immers dat er monetaire stimulus en bijkomende geldcreatie in de lucht hangt. De soepele monetaire politiek is een van de redenen waarom Citigroup op dit moment erg tuk is op grondstoffen.
Vooral voor volgend jaar ziet Citigroup het helemaal zitten voor de grondstoffen. De oliemarkt doet het op dit moment niet bijzonder goed, maar het feit dat er nu een overschot is op de markt zorgt ervoor dat we tegen het einde van het decennium wel eens een prijsexplosie zouden kunnen zien.
De analisten zien verder ook beperkte schade als gevolg van de Brexit, want de sterkere groei uit China en de VS zou de groei van de wereldeconomie voor de rest van het jaar wel deugd moeten doen, zeggen ze.
Ook voor het goud zien de Citigroup analisten nog een mooie toekomst weggelegd. Daarom hebben ze dan ook de prijsvooruitzichten voor het goud verhoogd. De prijsdoelstelling voor dit jaar wordt verhoogd naar een gemiddelde koers van 1265 USD per ounce, en dat is goed voor een stijging van 9% ten opzichte van 2015. De reden is onder andere dat de Fed niet meer dan één keer de rente zal verhogen dit jaar, en waarschijnlijk in 2017 niets zal doen. De meer bullish vooruitzichten spreken van een koersdoel van 1400 tot 1425 USD per ounce voor de tweede helft van dit jaar.
Citigroup is daarmee een van de vele analisten van grote huizen die hun prijsdoelstellingen voor het goud voor dit jaar en voor 2017 gevoelig opwaarts hebben bijgesteld.
[xyz-ihs snippet=”goud”]