Was Nathan Rotschild de beste belegger die ooit geleefd heeft?
Hij begon met 20.000 Pond en eindigde 17 jaar later met maar liefst 50 miljoen Pond. Dat is een gemiddeld jaarlijks rendement van 58,45%!
De basis van zijn fortuin werd gelegd tijdens de oorlog. Hij sloeg toe tijdens de slag in Waterloo en kocht enorme posities op het moment dat de kanonnen bulderden.
“Je moet kopen als het bloed door de straten vloeit. Ook als het je eigen bloed is”, zou hij gezegd hebben.
Beleggers houden natuurlijk niet van onzekerheid en lopen zo snel mogelijk weg wanneer de kans op oorlog toeneemt.
Dat zien we nu heel duidelijk in Rusland. De lokale beurs daalde met bijna 30% op vijf dagen tijd.
In het januari-nummer van Beurs Magazine liet ik me al positief uit voor Rusland, maar ik gaf ook aan nog even te wachten met kopen:
“Het is wat mij betreft nu nog te vroeg om vol in te stappen. Ik koop bij voorkeur na een stevige correctie en daar zijn we nog niet helemaal aan toe.
Mocht er in de komende tijd nog eens 15% tot 20% van de koersen afgaan, krijgen we een mooie opportuniteit om Russische aandelen op te pikken.”
Ik werd op mijn wenken bediend. Sindsdien gingen de koersen een stuk lager waardoor we nu de mogelijkheid hebben om behoorlijk goedkoop in te stappen.
Heel de beurs is nu te koop tegen 4 keer de winst en wie nu instapt, mag zich opwarmen aan 7% tot 8% dividendrendement.
De twee aandelen die besproken werden in Beurs Magazine doen zelfs nog beter. De Russische bankgigant waar ik over schreef, was gisteren op een bepaald moment te koop tegen 3 keer de nettowinst en 15,9% dividendrendement.
Deze bank bestaat sinds 1842 en wordt op een zeer conservatieve manier geleid.
Zullen ze last hebben van eventuele sancties? Dat lijkt me wel.
In 2014 kreeg men ook al te maken met sancties, maar ook toen werd er nog geld verdiend. De Russen hebben nadien inspanningen gedaan om het land nog minder afhankelijk te maken waardoor sancties steeds minder impact zullen hebben.
En ook het energiebedrijf dat ik tipte, was gisteren te koop voor minder dan 3 keer de nettowinst.
De effectieve waardering zou zelfs nog een stuk lager kunnen liggen als de gasprijzen zich op het huidige niveau kunnen handhaven. Het bedrijf publiceert in de komende weken de cijfers over het vierde kwartaal en ik vermoed dat de winstgevendheid enorm is toegenomen.
Ik kocht gisteren bij opening van de beurs zowel aandelen van de bank als het energiebedrijf.
Dat lijkt moedig, heldhaftig en voor sommigen misschien masochistisch, maar er zijn voorbeelden genoeg waaruit blijkt dat invasies vaak goede koopmomenten zijn.
Of het deze keer ook zo uitpakt, kan niemand je zeggen. Ook ik niet.
En ook over de impact van de sancties waar Rusland mee geconfronteerd wordt, kan ik je eveneens weinig concreets vertellen.
Dit kan werkelijk alle kanten op en het is evident dat Russische aandelen een behoorlijk hoog risico met zich meedragen.
Ten opzichte van risico’s staan echter ook opbrengsten en kijkend naar de huidige waarderingen kunnen de winsten aanzienlijk zijn.