Goldman Sachs voor 80 procent fout maar houdt vol dat goud naar $1000 dollar gaat

Goldman Sachs liet afgelopen week aan klanten weten dat zij er flink naast zaten met hun voorspellingen. Pas zes weken in het nieuwe jaar maar de bank moest al vijf van de zes aanbevolen top trades voor het jaar rectificeren.

De dollar ten opzichte van de euro en de yen, rendementen op Italiaanse obligaties ten opzichte van Duitse obligaties, Amerikaanse inflatieverwachtingen: Goldman Sachs zat fout op al deze zaken. Goldman Sachs naar haar klanten: “sorry, foutje”

Ondertussen voorspelt de bank rustig verder. Goldman Sachs liet weten te verwachten dat consumentenprijzen komend jaar omhoog gaan, waardoor de inflatie aangewakkerd zal worden. De hogere inflatiecijfers kunnen vervolgens een steun in de rug van de Fed zijn om de rente te verhogen.

Volgens Goldman Sachs’ economische team zal de Federal Reserve voor drie in plaats van vier renteverhogingen gaan dit jaar. Met een geleidelijke renteverhoging van 25 basispunten per keer zal de Fed het jaar sluiten op een rente van 1,3%. Goud – het niet-rentedragende edelmetaal – zal daar natuurlijk hinder van gaan ondervinden, net als de goudmijnbouwaandelen en de goud ETF’s.

Dit was 2 dagen geleden te merken.

Op 9 februari bracht Goldman bovenstaande naar buiten, met de mededeling dat goud negatief beïnvloed gaat worden. Goldman liet weten dat zij verwacht dat goud aan een verdere daling gaat beginnen en goud aan het einde van het jaar op $1.000 dollar per ounce zal staan.

Goud trok zich daar niets van aan maar de goudmijnbouwaandelen wel. Meestal volgen de goudmijnbouwaandelen de koersbewegingen van edelmetalen, maar dit keer leek Goldman een rol te spelen. De goudmijnbouwaandelen verloren flink.

Het probleem hierin is dat de prijsveranderingen in goud vaak terug te vinden zijn in de richting die goudmijnbouwaandelen opgaan. De aandelen hebben in zekere zin een voorspellende waarde.

De negatieve outlook van een van de meest vooraanstaande banken heeft de goudmijnbouwaandelen een flinke tik gegeven. De vraag is wat nu daadwerkelijk sturend is: een bank die finaal de mist in ging in haar voorspellingen, of de goudmijnbouwaandelen.

Beide waarschijnlijk voor een gedeelte, maar het is waarschijnlijker dat een gefrustreerde, gemanipuleerde en krappe edelmetalenmarkt in combinatie met een depressief financieel systeem meer invloed heeft.

Dat neemt echter niet weg dat Goldman Sachs een enorme invloed kan hebben op de markt.

Bronnen: Market Realist, Bloomberg

 

[xyz-ihs snippet=”promo”]