Volgens Goldman Sachs mogen grondstoffen zich opmaken voor een grote sell-off zodra de verstoring van de wereldwijde supply chains, als gevolg van het coronavirus, mee wordt genomen in waarderingen.
Volgens analisten bij de bank heeft het virus gezorgd voor “de grootste verstoring van op goederenbetrekking hebbende activiteiten” sinds de financiële crisis.
Koersen zijn in diezelfde tijd echter gestegen, op de hoop van volgende stimulusmaatregelen door centrale banken. Volgens analisten bij de bank een onhoudbare situatie.
Jeff Currie, analist bij Goldman geeft aan: “The promise of stimulus has led to commodities acting like equity markets, in our view, ignoring the physical realities of the disruption today. Supply and demand is out of balance in nearly every market and we expect significant downside risks to commodity prices before Chinese stimulus later this year”
Currie geeft echter aan dat goud daarbij niet als grondstof mag worden aangemerkt. Hij voorziet voor het monetaire edelmetaal juist een verdere stijging. Zeker wanneer de onzekerheden rondom het coronavirus aanhouden na het eerste kwartaal van dit jaar.
Hij voorziet sowieso een stijging naar de 1.750 dollar per troy ounce goud, gezien beleggers op zoek gaan naar diversificatiemogelijkheden van portefeuilles.
Wanneer onzekerheden rondom het coronavirus aanhouden en het supply chains blijft ontwrichten in het tweede kwartaal voorziet de bank zelfs een koers van 1.850 dollar per troy ounce.
Het komt erop neer dat Goldman Sachs goud nog steeds ziet als een strategisch actief om portefeuilles te beschermen tegen geopolitieke risico’s zoals de huidige virus-uitbraak, de-dollarisatie en negatieve reële rente.
De investeringsbank gaf deze week ook al aan klanten aan dat een correctie, binnen aandelenmarkten van minstens tien procent, op de korte termijn waarschijnlijk is.
Goldman Sachs merkte op dat de wereldeconomie naar verwachting zal blijven groeien, en dat geldt ook voor de VS.
Dit ondanks het feit dat het land al de langste economische expansie kent in liefst 150 jaar tijd.
Voor aandelenmarkten een positief teken, maar de bank vreest dat winstverwachtingen te rooskleurig zijn, vooral gezien de blootstelling van bedrijven wereldwijd aan de Chinese economie.
Goldman Sachs benadrukte daarbij dat buiten de grote vijf tech giganten – Facebook, Amazon, Apple, Microsoft en Alphabet – de winstgroei op de S&P 500 vlak is.
Bronnen: CNBC, Financial Times, CNN, Fortune
Foto: Flickr