Volgens analisten van Goldman Sachs Group is de goudrally boven de 1.500 dollar nog maar het begin. Analisten bij de bank voorspellen dat de prijs, hoewel op een hoogtepunt in zes jaar tijd, verder zal stijgen.
De 1.600 dollar per ounce ligt daarbij voor het volgende half jaar in het verschiet, aangezien beleggers volgens de bank op zoek zullen gaan naar toevluchtsoorden.
De verslechterende vooruitzichten voor de wereldeconomie, die door het verhogen van handelsspanningen tussen de V.S. en China nog eens van wat extra brandstof worden voorzien, voeren de vraag naar goud als hedge tegen financiële onzekerheid op, aldus de bank.
Goldman analist Sabine Schels: “If growth worries persist gold could go even higher, driven by a larger ETF gold allocation from portfolio managers who still continue to under-own gold. Gold ETFs have recently built momentum almost as strong as in 2016, and we believe that can be maintained in the short-term”
Aanhoudingen in goud-ETF’s is gestegen tot het hoogste sinds april 2013. Het argument voor het bezit van goud, als bescherming van het eigen vermogen, werd luider na de marktwaarde van de Bloomberg Barclays Global Negative Yielding Debt Index.
Die sloot begin vorige week af op een recordhoogte van liefst 15 biljoen dollar.
De industriële productie in Duitsland kende daarnaast de grootste jaarlijkse daling in bijna tien jaar, wat de vrees versterkt dat de wereldeconomie dichter bij haar eerste recessie in meer dan tien jaar tijd komt.
In de regio Asia-Pacific regio hebben centrale banken van Nieuw-Zeeland, India en Thailand daarnaast verrassende renteverlagingen doorgevoerd, om zo hun economieën te beschermen.
Die maatregelen kwamen slechts een week nadat de Federal Reserve de financieringskosten van de VS voor het eerst in meer dan tien jaar had verlaagd.
Vorige week gaf een analist van Bank of America Merrill Lynch al aan dat het edelmetaal de komende twee jaar naar de 2.000 dollar kan stijgen.
De analist, Michael Widmer, verklaarde die visie vooral door de recente renteverlagingen door centrale banken, vergezeld met de toename aan negatief renderende activa.
Goldman Sachs gaf aan dat het zijn vooruitzichten voor 2019, gekeken naar de vraag naar goud-ETF’s, opschroefde van 300 tot 600 ton. Ook voerde het de halfjaarlijkse prijsvoorspelling op, naar 1.575 dollar, nadat het edelmetaal het vorige doel van de bank op 1.475 overschreed.
Ook UBS Group en Citigroup zien stijgende goudprijzen in het verschiet, waarbij zij goud prima richting de 1.600 dollar zien stijgen.
Foto: Flickr