Goud-gedekte ETF’s registreerden in augustus een negende opeenvolgende maand aan instroom, zij het in een traagste tempo voor dit jaar.
Gezamenlijk voegden de goud-ETF’s in de loop van de maand 39 ton goud toe, wat overeenkomt met 2,1 miljard dollar of 0,9% aan beheerd vermogen.
Begin augustus bereikte de goudprijs daarbij een recordhoogte van 2.067 dollar. Dit terwijl ook aandelen bleven stijgen naar nieuwe recordhoogten.
De positionering van beleggers op de goudmarkt consolideerde later die maand en daarmee eindigde de goudprijs voor het eerst in vijf maanden tijd lager dan aan het begin van de maand.
Het bleek overigens geen gigantische daling. De goudkoers kende voor augustus een daling van 0,38% op 1.957 dollar per ounce.
Tot op heden is de wereldwijde netto-instroom in goud-ETF’s 938 ton (51,2 miljard dollar) dit jaar.
Daarmee is het collectieve ETF-goud naar een nieuw record gestegen van 3.824 ton, met een totaal beheerd vermogen van 241 miljard dollar.
Noord-Amerikaanse fondsen zagen daarbij een instroom in augustus van 41 ton, Europese fondsen zagen een daling van 11 ton, fondsen die in Azië genoteerd zijn zagen aanhoudingen stijgen met 7 ton en alle andere regio’s zagen een instroom van 1,9 ton.
In Noord-Amerika leidde de iShares Gold Trust de wereldwijde instroom met 13,9 ton, gevolgd door de SPDR Gold Shares, dat 9,5 ton toevoegde.
In Europa was Invesco Physical Gold ETC het enige fonds met een significante instroom van 5,1 ton.
Drie Duitse fondsen leidden de wereldwijde uitstroom: Xtrackers Physical Gold Euro Hedged met 7,5 ton, gevolgd door Xetra met 4,5 ton en Xtrackers Physical ETC zag een uitstroom van 1,3 ton.
Twee nieuwe fondsen werden in China genoteerd – de Fullgoal Shanghai Gold ETF en de GF Shanghai Gold ETF – die samen meer dan 3 ton goud toevoegde.
Het beursgenoteerde fonds van Bosera leidde de instroom in die regio met 2,7 ton. In andere regio’s voegde ETFS Metal Securities in Australië 1,3 ton toe in aanhoudingen.
In de eerste acht maanden van 2020 zijn de wereldwijde aanhoudingen in goud-ETF’s ondertussen gestegen met 38%.
Het collectief beheerd vermogen is tot september – voornamelijk door de stijging van de goudprijs – daarbij gegroeid met liefst 70%.
Noord-Amerikaanse fondsen vertegenwoordigen daarbij dit jaar 2/3 van de wereldwijde netto-instroom.
Bron: WGC
Foto: Flickr