Uit de laatste gegevens van de World Gold Council (WGC) blijkt dat, na drie maanden van opeenvolgende uitstromen in de door goud gedekte exchange-traded funds (ETF’s), er in mei wederom sprake was van instromen.
In het laatste marktrapport geeft de WGC te kennen dat goud-ETF’s vorige maand een instroom zagen van 61,3 ton, waarmee een einde komt aan de uitstroom in februari, maart en april.
De analisten voegen eraan toe dat een samenloop van factoren heeft geholpen om de investeringsvraag naar het edelmetaal te doen terugkeren.
Dit is grotendeels te danken aan het feit dat de vraag naar investeringen is toegenomen door de sterke prijs van goud, samen met hernieuwde bezorgdheid op de markt over inflatie, een zwakkere dollar en lagere reële rendementen, aldus de analisten.
De WGC merkte op dat de goudprijs vorige maand steeg met 7,5 procent, tot boven 1.900 dollar per ounce. Het edelmetaal is sinds het begin van het jaar nu op gelijke hoogte, na een dip in de prijs in de eerste maanden en een rally van 13 procent in de afgelopen twee maanden.
De prijsstijging en de hernieuwde investeringsvraag hebben de waarde van het wereldwijd beheerde vermogen (Assets under management of AUM) opgedreven tot 222 miljard dollar, een daling van 9 procent ten opzichte van de all time high in augustus vorig jaar.
Tegelijkertijd staan de wereldwijde aanhoudingen nu op 3.628 ton, slechts 7 procent verwijderd van de recordhoogte van oktober 2020 van 3.908 ton.
Adam Perlaky, senior analist bij de WGC: “Gold remains a promising asset for investors as market behavior continues to be controlled by inflationary pressures coupled with the US dollar diluting in strength and lower real yields, further seen by the increase in gold price”
Als we kijken naar de regionale gegevens, dan zien we dat de Noord-Amerikaanse goudfondsen voorop liepen in de groei, met een toename van 34,5 ton. Europese fondsen zagen een instroom van 31,2 ton. De WGC geeft ook aan dat het wederom een sterke instroom zag in low-cost ETF’s.
Hoewel de goudprijs de stijging van vorige maand boven de 1.900 dollar per ounce niet heeft kunnen vasthouden, denkt de WGC dat er voldoende ondersteunende factoren zijn voor een stijging op de korte termijn.
Hun short-price-performance model suggereert dat op twee variabelen na alle onderliggende variabelen een positieve bijdrage hadden aan de performance van goud in mei – wat de eerste maand betreft dat dit voorkwam sinds juni 2011.
Foto: Flickr