Goud gaat 300 dollar lager

Terwijl goud een stijging kende van 28 procent dit jaar, banken weer massaal bullish zijn geworden en beleggers flink investeren in het edelmetaal denken sommige analisten dat goud zijn beste tijd heeft gehad.

Chris Versace, chief investment strategist voor Tematica Research, is echter nog niet overtuigt. Hij denkt dat zowel goud, zilver als palladium een tijdje zijwaarts zullen bewegen om vervolgens weer hoger te gaan.

Afgelopen week verhoogde de Zwitserse bank UBS als een van velen haar koersdoel voor het edelmetaal naar 1400 dollar per ounce.

Wells Fargo ziet de prijs echter drastisch dalen op de korte termijn. Hoofd real asset strategy van de bank John LaForge denkt dat goud met zo’n 300 dollar zal dalen.

Als argument noemt hij grondstoffentrends die dateren vanaf 1800. Die trends laten volgens LaForge zien dat er “commodity bear super cycles” zijn die zo’n 20 jaar duren. Hij is van mening dat een nieuwe “commodity bear super cycle” in 2011 van start ging.

Terwijl goud dinsdag omhoog schoot naar 1357 dollar is hij van mening dat die rally voorspelbaar was. Een flinke daling nu vind hij overigens net zo voorspelbaar. LaForge:

We’d been down for four years straight, so we needed a bounce. But the reality is that gold is a commodity, and commodities have entered a long bear market. Historically speaking, what typically happens when you enter these long bear markets for commodities is they will go back and retest their lows off of the first move down

Voor goud zou dat betekenen dat het haar laagste punt van 1050 dollar per ounce, dat zij in december 2015 neerzette, gaat hertesten. Op dat niveau vindt LaForge het een aantrekkelijke prijs om te accumuleren. De site Finanzen spreekt minstens zo negatief over goud: gestold angstzweet.

De goudprijs staat op het hoogste punt in twee jaar maar het kan snel afgelopen zijn met de opmars van het gestolde angstzweet, denken analisten

Een oneerlijke benaming voor de “hard asset”. Op die wijze worden investeerders in goud afgeschilderd als angsthazen. Eenieder die een geschiedenisboek erbij pakt weet dat het juist geen angst betreft, eerder wijsheid om een positie te hebben in het edelmetaal. Daar horen uiteraard (soms grote) ups en downs bij.

LaForge mist echter het feit dat goud niet alleen een commodity, of grondstof, is. Het betreft tevens een actief dat historisch gezien geld is. Al 5000 jaar.

Dat is ook af te lezen aan de enorme hoeveelheden goud die er bij centrale banken op de balansen staan. En die tweede eigenschap laat LaForge in zijn historische analyse geheel achterwege.

Bronnen: CNBC, The Street, Finanzen

 

[xyz-ihs snippet=”monsterbox”]