Goud houdt zich bijzonder kranig

Op dit moment leven er zowat 500 miljoen mensen in landen waar een negatieve rentevoet heerst, volgens een rapport van S&P Global Research.

Indien de volgende Amerikaanse recessie toeslaat voor de Fed erin slaagt om het rentebeleid te normaliseren, zouden de negatieve rentevoeten ook wel eens kunnen opduiken in de VS.

De ECB, Deense centrale bank, Zweedse centrale bank en de Zwitserse hebben allemaal negatieve rentevoeten ingesteld. Dat geldt ook voor de Bank of Japan. De bedoeling is heel duidelijk: ervoor zorgen dat spaarders ontmoedigd worden om geld opzij te zetten en om geld te ontlenen.

Heel wat van de slimste koppen in de beleggingswereld hebben hun hoofd er al over gebroken, en de alarmbel geluid over het mogelijk gevaarlijke pad dat de beleidsmakers overal ter wereld volgen. Tot hiertoe is hun recept om de economische groei aan te zwengelen, en om de inflatie aan te wakkeren,

Bill Gross, de legendarische portefeuillebeheerder van Janus Capital, keek eens nauwlettend naar het experiment van negatieve rentevoeten in zijn Investment Outlook. Volgens hem nemen de beleidsmakers een enorm risico. Ze gedragen zich zelfs als spelers in een casino en passen de tactiek ‘double down’ toe.

In deze omgeving wil je als belegger niet te veel risico’s nemen met je kapitaal. Aandelen staan op nieuwe hoogtepunten, de traditionele 60/40 aandelen-obligaties allocatie werkt in de huidige constellatie niet meer.

Als belegger moet je andere maatregelen nemen. Goud kan daarin een perfecte rol spelen. Het is namelijk een actief zonder tegenpartijrisico, en dat is in deze tijden enorm belangrijk.

Negatieve rentevoeten zijn een ongezien experiment. Laat je er als belegger niet door vangen. Een dergelijk beleid dat te lang duurt, kan het banksysteem enorm verzwakken, met alle gevolgen van dien voor beleggers. De waarde zit op deze moment eerder in reële activa in plaats van in financiële activa.

 

[xyz-ihs snippet=”promo”]