Wie het gevoel had dat de goudprijs in het eerste kwartaal per saldo sterk was gestegen, moeten we eigenlijk opnieuw met de voetjes op de grond brengen. De uiteindelijke stijging blijft immers beperkt tot +1,3% in dollartermen. De juni goudfutures verhandelden het laatst rond de 1297,70 USD per ounce.
Volgens analisten moeten beleggers heel wat geduld hebben alvorens we een sterke stijging gaan zien van het gele edelmetaal. Ondanks een sterke rally aan het begin van het jaar blijft de stijging dus binnen de perken.
We moeten ook zien naar de factoren die onderliggend de koersevolutie van het goud bepalen. Enerzijds wordt het edelmetaal ondersteund door dalende obligatierentes, maar het edelmetaal heeft ook te lijden onder nog steeds sterke aandelenmarkten en de stevige USD. Enkele analisten kijken echter verder naar de USD sterkte op korte termijn.
Volgens Mike McGlone, een senior grondstoffenstrateeg bij Bloomberg Intelligence, wijzen de zwakkere aandelenmarkten erop dat de rally van de USD op z’n laatste benen loopt.
Hij verwachtte binnen zijn team dat de sterke USD performance van vorig jaar een stuiptrekking was van de bullmarket, en dat de greenback zou blijven behoren tot de zwakste presteerders van 2019, wat uiteindelijk ondersteunend is voor de metalen.
Een groot deel van de recente prijsactie van het edelmetaal aan het einde van het kwartaal kan worden toegewezen aan window dressing op het einde van het kwartaal. Op lange termijn blijft de recente daling van de 10-jarige obligatierentes ondersteunend voor goud.
Dus hoewel de goudprijs op korte termijn volatiel kan zijn, gaan we op lange termijn een sterke stijging zien. Zeker wanneer de financiële markten naar beneden gaan…