Goud is niet uitsluitend een inflatie hedge

Vraag honderd beleggers wat het belangrijkste argument kan zijn om in goud te beleggen, en je kan er gif op innemen dat ze antwoorden ‘als bescherming tegen hoge inflatie’. Maar klopt dat in feite wel? Doet goud het met andere woorden alleen goed wanneer er een hoge inflatie in het systeem is, of beschermt goud nog tegen andere scenario’s? Dat is een interessant vraagstuk dat onlangs werd besproken in een gefundeerd artikel op Bloomberg nieuwssite.

Want goud doet het op dit moment schitterend. Meer zelfs, we zijn vertrokken voor de beste start van het jaar sinds 1974 (!). Dat wil al heel wat zeggen. En dat tegen de achtergrond waarin de verwachtingen voor stijgende consumentenprijzen nog nooit zo laag zijn geweest sinds het uitbreken van de financiële crisis zeven jaar geleden.

Vreemd, als je bedenkt dat goud in het verleden steeds fors is gestegen in periodes van hoge inflatie. In de late jaren 70, toen de jaarlijkse consumentenprijzen op jaarbasis met ongeveer 15% toenamen, kende goud zijn grootste rally ooit. Een reden voor de shift is dat lage inflatie een teken kan zijn dat de economie zwak blijft, waardoor de Fed de rentevoeten niet durft op te trekken.

Goud is een uitstekende inflatiehedge wanneer je het nodig hebt, zeker wanneer de rentevoeten je niet beschermen, vertelt Adrian Ash, hoofd van de researchafdeling van BullionVault. De miniemste inflatie zal momenteel worden beschouwd als een teken van groei, en dat kan negatief zijn voor goud indien de Fed daardoor de rentevoeten sneller zal optrekken.

Stagflatie lijkt daardoor een beter scenario te zijn voor goud dan inflatie. De correlatie tussen een graadmeter van verwachte inflatie, de vijfjaarlijkse break-even rente op 120 dagen, en de kostprijs van het metaal is van positief naar negatief geëvolueerd. Het heeft nu de sterkste omgekeerde correlatie in meer dan twaalf jaar, volgens gegevens gecompileerd door Bloomberg.

Goud is fors gestegen door een sterk toegenomen beleggersinteresse, waardoor het gele metaal opnieuw in een stierenmarkt zit. De holdings in beursgenoteerde trackers zijn dit jaar al 18% gestegen, en nemen toe in het snelste tempo sinds 2009.

Goud doet het prima wanneer de centrale bankiers de controle verliezen, en daar ziet het momenteel wel naar uit. Het is belangrijk dat beleggers een ‘open mind’ houden. Goud doet het niet enkel goed in tijden van inflatie, maar wanneer de waarde van papiergeld onder druk staat. En dat kan evengoed zijn in deflatiedruk. De geschiedenis herhaalt zich nooit, maar ze rijmt wel.

 

[xyz-ihs snippet=”goud”]