Goud is oververkocht

De week voor het Amerikaanse Memorial Day weekend was behoorlijk brutaal voor de goudprijs, maar toen de handel dinsdag opnieuw hervatte, kwamen er toch koopjesjagers opduiken die het goud een forse boost gaven.

Als we kijken naar de technische indicatoren, dan kunnen we toch zeggen dat de relatieve sterkte index van het gele metaal erop wijst dat het goud in oververkocht territorium noteert. Bovendien blijven de holdings in de beursgenoteerde ETF’s behoorlijk goed overeind. Beleggers in ETF’s zien de huidige prijszwakte als een goede gelegenheid om bij te kopen. Dat blijkt althans uit een nota die analisten van Commerzbank onlangs verspreidden. Zij geloven ook dat de huidige tijdelijke zwakte van het goud een correctie in een opwaartse trend is, in plaats van een lange neergaande trend.

Als we daarentegen kijken naar de toestand bij de aandelen, dan mogen we gerust besluiten dat deze veel duurder waren dan ten tijde van de techbubbel in 2000!

Mei was geen goeie maand voor het goud, een maand waarin de prijs in dollars ongeveer 6% verloor. Maar beleggers weten dat zolang de drempel van 1200 dollar per ounce standhoudt, de technische correctie geen echte crash wordt.

Er waren bovendien ook enkele zwakke cijfers uit de VS die het goud een boost gaven.

Deze aanstaande vrijdag komt er in de VS trouwens een bijzonder cruciaal macro-economisch gegeven: de non-farm payrolls. Deze zijn bijzonder belangrijk voor beleggers, aangezien ze een indicatie kunnen geven over de volgende stappen van de Fed. Gaan ze de rente verhogen in juni? Een minder goed cijfer zal er bijna zeker voor zorgen dat de Fed de rente niet verhoogt. Want de creatie van nieuwe banen is voor de Fed een essentieel onderdeel van de rentepolitiek. En als we naar de economen mogen luisteren die al onderzoek hebben gedaan, mogen we ons verwachten aan vrij teleurstellende cijfers.

Macro-economische cijfers zoals dit zijn voor beleggers altijd een interessante ‘clue’. Wie in goud belegt, moet nu eenmaal ook naar het bredere macro-economische plaatje kijken. De beste tactiek bestaat er echter in om op langere termijn gemiddelden op te bouwen in het goud, en de beste manier is om regelmatig bij te kopen. Evenementen waarbij de goudprijs tijdelijk zwakker is, zijn dan een uitgelezen kans voor langetermijnbeleggers om hun gemiddelde aankoopprijs te drukken. Profiteer met andere woorden van zwakte!

 

[xyz-ihs snippet=”goud”]