Goud ook boven 100-daags voortschrijdend gemiddelde

Goud kende vorige week een flinke en onverwachte stijging, waarbij het de snelste stijging kende sinds de stemming van de Brexit in 2016. Sinds april dit jaar daalde het edelmetaal maand na maand, de stijging afgelopen week kwam dan ook als een behoorlijke verrassing.

Speculanten voerden hun netto-short posities in goud-futures en opties dan ook steevast op, waarbij het in de week van 9 oktober haar grootste shortpositie kende sinds 2006, zo bleek vorige week uit vrijgegeven overheidsgegevens. En dat zoals gezegd vlak voor de grootste eendaagse stijging van het edelmetaal sinds 2016.

Auw.

Mochten deze shorts zich aan de verkeerde kant van een aanhoudende rally bevinden, dan zou dat een short squeeze op kunnen leveren waardoor goud nog verder zou kunnen stijgen. De laatste keer dat hedgefondsen voor een langere periode netto short posities in hadden genomen maar verkeerd zaten steeg de goudprijs met bijna 10 procent.

Vorige week donderdag steeg het edelmetaal met 2,5 procent, waarmee het boven haar 50-daags voortschrijdend gemiddelde schoot. Ook deze week kent goud het nodige momentum, nu de koers boven haar 100-daags voortschrijdend gemiddelde koerst. Volgens sommige chart watchers een teken dat het edelmetaal verder kan stijgen dit en volgend jaar.

Ondertussen lijkt de sterke dollar, dat er dit jaar voor zorgde dat goud niet hoger koerste, haar grip op het edelmetaal lichtelijk te verliezen. De correlatie tussen de dollar en goud is de laatste maanden verzwakt, wat er op wijst dat andere zaken, zoals een toevluchtsoord voor beleggers die uit aandelen vluchten, het edelmetaal hoger kan zetten.

Toch blijft goud vooral ook een commodity, waardoor het afhankelijk is van een fysieke vraag. Centrale banken wereldwijd blijken wel geld te zien in het aanhouden en accumuleren ervan, een positief teken voor de toekomstige prijs. Ook de op een na grootste consument India, blijft een belangrijke factor.

De Indiaanse goudimport bleek volgens Commerzbank vorige maand sterk, geholpen door de lage prijs en het lopende festivalseizoen. Analisten benoemden voorlopige gegevens van het ministerie van Financiën waaruit bleek dat de import meer dan verdubbelde ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar.

Goud-ETF’s zijn van mei tot september een stabiele bron geweest in goudaanbod, aangezien beleggers aanhoudingen constant afbouwden terwijl de prijs lager ging. Het tij lijkt nu gekeerd: In de afgelopen week voegden zij juist 16,4 ton aan activa toe, het meest sinds april dit jaar toen de goudprijs een tijdelijk hoogtepunt aandeed op zo’n 1.360 dollar per ounce.

De goudprijs en de aan- en verkoop in die fondsen zijn sterk gecorreleerd. In elk jaar waar aanhoudingen hoger gingen steeg de prijs van goud en vice versa.

Al met al genoeg redenen te bedenken dat goud de komende tijd best wel eens een stuk hoger zou kunnen koersen.

Bronnen: Kitco, Bloomberg, Reuters

Foto: Flickr

[xyz-ihs snippet=”monsterbox”]