De goudprijzen zitten momenteel in een neerwaartse trend. Vandaag is het donderdag en we zien dat het grootste deel van de handelsweek in het teken heeft gestaan van een fors stijgende Amerikaanse dollar. Hoewel er op langere termijn zeker geen 1-op-1 relatie bestaat tussen het gele edelmetaal en de USD, is dat in de perceptie van beleggers helaas wel het geval. Door de sterkte van de USD moet het goud dan ook terrein prijsgeven.
De USD staat het op hoogste peil in zes weken tijd, en het ziet er nog niet naar uit dat de zwakke periode achter de rug is. Uiteraard komt de technische verkoopdruk ook tot uiting in de goudprijzen vandaag, omdat er verkoops stoporders werden geactiveerd op de futuresmarkten toen de prijzen onder belangrijke technische niveaus daalden. De Comex goudfutures voor april daalden onlangs 10,90 USD tot 1307,10 USD. Zilver op de Comex daalde tot 16,24 USD per ounce.
Ondanks de algemene toename van de volatiliteit op de wereldwijde aandelenmarkten, zien we niet dat de risicoaversie op de markten fors gat toenemen. Uiteraard speelt dat in het nadeel van goud en zilver, die traditioneel worden beschouwd als beleggingen die veilige havens zijn.
Ook in het monetair beleid zien we niet zoveel wijzigingen. De nieuwe Fed-voorzitter Jerome Powell zal in grote lijnen het beleid van Yellen gaan verderzetten.
Momenteel zien we dus zeker geen positief momentum voor de goudprijzen. Het sentiment gaat een beetje op en af.
Beleggers moeten echter vooruitkijken, want de volatiliteit op de markten kan wel aanzienlijke vormen aannemen. Zeker wanneer de obligatierentes door het dak gaan, kan er wel eens opschudding ontstaan op de financiële markten.
Daarom moeten beleggers voorbereid zijn en nu al goud en zilver beginnen te accumuleren. Op langere termijn is dit zeker de aangewezen strategie.
[xyz-ihs snippet=”monsterbox”]