Iran heeft het bedrag aan vreemde valuta dat Iraniërs buiten de banken kunnen houden beperkt tot 10.000 euro, aangezien de regering kampt met een ernstig tekort aan Amerikaanse dollar. De Iraanse rial is daarbij dit jaar al bijna met een derde gedaald.
De centrale bank van het land waarschuwde gisteren dat – mocht men zich niet aan dat bedrag houden – dat mensen aangeklaagd kunnen worden voor smokkelarij.
De Iraanse overheid devalueerde maandag de officiële koers van de rial met zo’n 10 procent om het verschil met de zwarte markt te verkleinen.
De afgelopen maanden vluchten Iraniërs in dollars, euro’s, yen en goud, vooruitlopend op de terugtrekking van de VS uit het nucleaire akkoord dat Teheran in 2015 met zes wereldmachten heeft gesloten. De Amerikaanse president Trump heeft herhaaldelijk gedreigd de overeenkomst teniet te doen. Op 12 mei zal daar meer duidelijkheid over zijn.
Nu de gemoederen rondom Syrië hoog oplopen, daar waar Rusland, Iran en in iets mindere mate China aan de zijde staan van de Syrische overheid, en het Westen – met de VS voorop – en Arabische landen als Saudi Arabië aan de andere kant, zien we vooral goud profiteren.
Ondertussen heeft de Russische aluminiumgigant Rusal een contingency plan geactiveerd – dat klanten vraagt in euro’s in plaats van dollars te betalen.
Dat plan volgt het voorbeeld van Iran, dat een paar jaar geleden koos voor het gebruik van goud, olie en de Japanse yen om te betalen voor goederen die typisch in dollars worden geprijsd.
Vorige week legde het Amerikaanse ministerie van Financiën sancties op aan zeven Russische oligarchen en twaalf bedrijven waarvan zij eigenaar zijn. Ook Oleg Deripaska en zijn in Hong Kong-genoteerde Rusal maakte deel uit van die groep.
Die sancties verbieden Amerikaanse entiteiten expliciet zaken te doen met genoemde personen en bedrijven, waardoor het voor hen moeilijk wordt om zaken te doen in dollars.
Daar waar er vooral gesproken wordt over de handelsoorlog tussen de VS en China lijkt er achter de schermen toch ook sprake van een valutaoorlog.
Een waar China, Rusland, Iran en enkele relatief kleinere spelers (Kazachstan, Turkije etc.) liever kiezen voor valuta’s als euro’s, yen en goud tegenover de tot op heden nog altijd dominante dollar.
Goud koerst in dollars ondertussen op 1.350 dollar, een stijging vandaag van bijna 1 procent. Een aanval in Syrië door Israël, waarbij 7 Iraniërs omkwamen, en de dreigende taal van Donald Trump om militair in te grijpen in Syrië – na een vermeende gasaanval – hebben daar zeker mee van doen.
Bronnen: Financial Times, Reuters
Foto: Flickr
[xyz-ihs snippet=”goud”]