Goud staat vandaag scherp lager onder de 1.300 dollar, een laagtepunt dat het de afgelopen vijf maanden niet meer zag.
Vooral belangrijk is dat het gele edelmetaal zich nu onder grote technische ondersteuning bevindt, onder die 1.300 dollar. De daling onder dat belangrijke steunniveau triggerde een groot aantal vooraf geplaatste verkooporders in de termijnmarkt.
De Amerikaanse dollarindex heeft zijn positieve koers vandaag hervat, wat nog meer druk op de goudprijs uitoefent. Toch is enkel de sterkere dollar geen goede graadmeter.
Na een rally vanaf zijn laagste punt medio december deed goud een piek aan op 24 januari op 1.358 dollar per ounce. Nu lijkt het edelmetaal al zijn kracht verloren.
Toch kent goud een stijging van meer dan 20 procent sinds de start van de huidige monetaire verkrappingscyclus van de Amerikaanse Federal Reserve.
Gekeken naar de lange termijn prestaties van goud en Amerikaanse rentevoeten wordt het duidelijk dat er meer aan de hand is en er allesbehalve sprake is van enige wiskundige relatie.
Zo is de aankoop van en aanhoudingen in goud-ETF’s allesbehalve opgedroogd. Aanhoudingen in goud-ETF’s zijn sinds het begin dit kwartaal weer gestegen. Waarbij de stijging van 1,9 miljoen ounces aan toevoegingen in april het meest was in 14 maanden tijd.
Bovendien bemerken we een vleugje chaotische geopolitiek, een andere favoriete verklaring voor de mysterieuze bewegingen van goud.
Hoewel de prijs vandaag dus beneden de 1.300 dollar-grens gaat wil dat niet zeggen dat goud ten dode is opgeschreven.
De periode van juni tot en met augustus heeft historisch gezien sowieso de neiging meer positief te zijn voor het edelmetaal. Enkel de eerste twee maanden van ieder jaar blijken een positievere periode.
Daarnaast nog een ander belangrijk punt: de longposities van beleggingsfondsen in Amerikaanse goudfutures zijn op 1 mei gedaald naar het laagste punt in negen maanden tijd op slechts 51.985 contracten.
Dat lijkt erop dat dalende koersen een zekerheid zijn, maar meestal betreft het een teken dat beleggers een veel te grote berenbril op hebben gezet.
Sinds het dieptepunt van de goudprijs eind 2015 was het in elk van de vijf gevallen zo dat telkens wanneer er minder dan 100.000 contracten netto long waren er een flinke rally volgde.
Gemiddeld steeg de goudprijs gekeken over de volgende 50 handelsdagen met 4,8 procent.
Foto: Flickr