Goud is op weg om de grootste driemaandelijkse stijging neer te zetten sinds 2016. Het edelmetaal ziet voor dit jaar al een stijging in dollartermen van 17 procent.
Naast de uitbraak van en onzekerheid door het coronavirus zijn er ook grote onzekerheden gekeken naar de wereldeconomie.
Daarnaast zijn er verhoogde geopolitieke spanningen, onder meer gekeken naar China en Hong Kong.
Maar de stijging van het edelmetaal komt ook zeker vanwege de reacties van centrale banken wereldwijd op het coronavirus, middels gigantische hoeveelheden aan steun en monetaire verruiming.
Ondertussen blijven beleggers massaal goud hamsteren middels de goud-ETF’s, door fysiek goud gedekte fondsen. Aanhoudingen in die fondsen staan op een all-time high.
Howie Lee, econoom bij Oversea-Chinese Banking Corp. in Singapore, ziet zowel lage rentetarieven, monetair beleid als het coronavirus als redenen waarom goud stijgt.
Volgens hem is 1.800 dollar per ounce daarbij een psychologische grens en hij staat daarin niet alleen.
Commerzbank analist Carsten Fritsch: ”The $1.800 mark is not far away so it can happen quickly. But further beyond will be more difficult”
Ook Georgette Boele, valuta en edelmetaalspecialist bij ABN Amro, geeft tegen Bloomberg aan dat die 1.800 dollargrens als psychologische grens mag worden gezien.
De spotprijs staat op het moment op 1.765 dollar per ounce. Dit kwartaal, eindigend op 30 juni, zag het een prijsstijging van 12 procent in drie maanden tijd.
Daarmee is het al het zevende kwartaal op rij dat goud het kwartaal met winst afsluit. De vorige keer dat goud zo lang steeg was in 2011, toen het een recordprijs behaalde boven de 1.900 dollar.
Overigens betekent dat niet dat goud elke maand steeg. In maart zag het nog een flinke daling na de uitbraak van het coronavirus en de impact die het had op financiële markten.
Dat werd de maanden daarna weer volledig rechtgetrokken, waarbij goud van het dieptepunt in maart, op 1.474 dollar, steeg naar 1.770 dollar. Een stijging van liefst 20 procent.
Zilver zag nog een sterkere opleving. Waar het in maart een koers aandeed van 12 dollar per ounce steeg het deze maand tot 18,27 dollar. Een stijging van meer dan 50 procent!
Foto: Flickr