De goudprijs steeg maandag voor het eerst sinds eind 2012 boven de 1.700 dollar per ounce.
Beleggers raakten in paniek na de verdere verspreiding van het coronavirus, een daling van 30 procent van de olieprijs en vluchtten naarstig in veilige havens.
Die veilige haven die goud zou moeten zijn bleek toch niet zo veilig. Toen de angst toenam in het vervolg van de week gingen aandelen flink lager en droogde ook de liquiditeit in financiële markten op.
Terwijl de goudkoers maandag met de 1.700 dollar per ounce flirtte, was dat aan het eind van de week wel anders, toen het edelmetaal maar liefst 9 procent lager de week eindigde.
Goud daalde vooral vrijdag, met liefst 4,5 procent, wat meteen de slechtste week markeerde voor het edelmetaal sinds 1983.
Beleggers kozen massaal voor dollars, terwijl verder eigenlijk alles in de verkoop ging.
Palladium daalde vrijdag ook meer dan 8 procent, terwijl het de dag daarvoor al liefst met 28 procent was gedaald.
Het mag niet vreemd heten dat het ook voor palladium een slechte week was, met een grootste wekelijkse procentuele daling ooit.
Standard Chartered Bank analist Suki Cooper: “In the near-term, gold could see further downside because of the need to meet margin calls across other markets and if investors are preferring to move to cash and reduce risk exposure across the board”
Toch is de stemming op de goudmarkt, ondanks de flinke uitverkoop afgelopen week, sterk bullish.
Bijna iedereen verwacht op de ietwat langere termijn dat de prijzen langzaamaan weer zullen stijgen wanneer het coronavirus naar de achtergrond verdwijnt, maar ondertussen wel een recessie in de wereldeconomie heeft veroorzaakt.
Daniel Hynes, senior grondstoffenstrateeg bij Australia & New Zealand Banking Group: “Gold looks a pretty good bet over the medium term. You could even call a 10% to 15% rally a fairly good possibility in the shorter term”
Beleggers hebben een grote behoefte aan goud, een klassiek toevluchtsoord, te midden van de uitverkoop van aandelen wegens het coronavirus en de monetaire versoepeling door centrale banken wereldwijd.
Het bezit van goud in door de beurs verhandelde fondsen, de goud-ETF’s, steeg in het begin van de week dan ook met 55 ton, oftewel 1,8 miljoen ounces.
Dat was goed voor bijna een derde van de instroom dit jaar tot nu toe! Daarbij: de instroom in goud-ETF’s is dit jaar al meer dan de helft van het totaal van 2019.
Wall Street zag vrijdag wel een flinke opleving van de aandelenmarkt, na berichten dat de Amerikaanse president Donald Trump aankondigde maatregelen te nemen tegen het coronavirus en een steunpakket ter waarde van 50 miljard op tafel gooide.
Maar er was verder weinig te merken van een einde van de volatiliteit, die obligaties en valuta’s deed opleven, goud liet dalen, en aandelen naar hun diepste dieptepunt stuurde sinds de wereldwijde financiële crisis van 2008.
Bronnen: Reuters, CNBC, Bloomberg
Foto: Flickr