Goud stijgt weer voor het eerst in 7 dagen

Terwijl de markt zo goed als zeker was dat het scherpere beleid van de Fed nog wel even op zich zou laten wachten, wegens onzekerheid over de stabiliteit van de Amerikaanse economie, opende de notulen die vorige week uitkwamen van de laatste Fed meeting de deuren tot mogelijk toch een verhoging van de rente in juni.

Goud ging op dat nieuws direct omlaag en kende, met 6 dagen verlies, de langste daling in meer dan twee maanden tijd.

Eerder deze maand steeg goud nog naar het hoogste punt in 15 maanden, onder andere wegens de verwachting dat de Amerikaanse Fed de rente niet zou verhogen.

Nadat goud vanaf 2013 drie jaar achtereenvolgend daalde zette het in 2016 een andere koers in. En hoe, het was de beste start van het jaar ooit voor het edelmetaal en het kende het beste kwartaal in 30 jaar tijd.

Aanhoudingen in goud ETF’s bevonden zich in december 2015, net voor de eerste renteverhoging van de Fed, op een absoluut dieptepunt. Maar de vraag naar goud is dit jaar enorm gestegen en goud ETF’s kende een instroom gelijk 2009.

Aanhoudingen in fysiek gesteunde goud ETF’s staat echter nog steeds een dikke 30 procent lager dan tijdens de piek van 2012.

Terwijl de goudprijs ook zijn mindere dagen kende de afgelopen paar weken, zeker vorige week, stegen de totale aanhoudingen in die goud ETF’s nog steeds. Enkel gisteren en eergisteren liet het een daling zien. Maar de goudprijs krabbelde ondertussen weer op na 6 dagen van verlies.

Vorige week vrijdag was er een behoorlijke instroom in goud ETF’s maar toch kreeg de goudprijs flinke tikken. Een vreemd fenomeen, het volume waarmee goud ETF’s aangekocht werd had voldoende moeten zijn om de goudprijs flink op te krikken. Dat gebeurde niet.

Velen vragen zich af, aangezien dergelijke grote hoeveelheden goudaankopen geen invloed lijken te hebben op de prijs, waarom er geen meldingen van uitstroom was. Als het niet de fysiek gedekte goudmarkt is die de prijs zet, wat zorgt er dan voor dat de goudprijs stijgt of daalt?

Dit is precies de reden dat men het gevoel heeft dat de COMEX zo ver van de realiteit verwijdert is, gekeken naar de handel in het fysieke metaal, dat het zijn geloofwaardigheid om de goudprijs te bepalen heeft verloren.

Bronnen: Financial Express, ETF Trends, Bloomberg, Gold Seek

 

[xyz-ihs snippet=”promo”]