Goud ging gisteren wederom lager nadat het vorige week de slechtste week had in 40 jaar tijd. Beleggers verkochten in paniek wat ze konden en ook goud moest het ontgelden.
Opvallend, aangezien de avond ervoor nog een verruimingsronde was aangekondigd door Amerikaans president Donald Trump ter waarde van liefst 700 miljard dollar.
Alexander Zumpfe, een handelaar bij Heraeus Metals in Duitsland: “The markets are in panic mode. The interest rate cut by the U.S. Federal Reserve has not changed this — on the contrary”
De Amerikaanse aandelenmarkten kenden vorige week al bijzonder forse verliezen. Gisteren werd daar nog een schepje bijgedaan, toen het de meest forse daling zag sinds de marktcrash van 1987.
Het edelmetaal daalde tot onder de 1.500 dollar per ounce, dit terwijl het vorige week maandag nog op de 1.700 dollar per ounce koerste.
Dat was het hoogste punt in zeven jaar tijd maar nu koerst het alweer 11 procent lager. Vorige week mag de boeken in als de grootste wekelijkse daling sinds 1983.
Beleggers verkochten het goud om verliezen in andere markten op te vangen. Vooral afgelopen vrijdag kende goud een slechte dag met een verlies van 5,1 procent.
En daar waar goud-ETF’s tot op heden wel wisten te presteren daalde ook aanhoudingen in de SPDR Gold Shares afgelopen vrijdag met 1.3 procent.
Toch lijkt er een divergentie in de papieren goudmarkt en de fysieke edelmetaalmarkt. Fysiek edelmetaal blijft in trek en bij verschillende bedrijven vraagt men premiums of is de voorraad zelfs uitverkocht.
Dit terwijl er op de papieren goudmarkt een uitverkoop gaande lijkt, wat de lagere goudprijs verklaart.
Carlo Alberto De Casa, hoofdanalist bij ActivTrades: “We are in a scenario where investors are selling whatever they can”
De Federal Reserve liet zondagavond weten grove monetaire maatregelen te nemen in het gevecht tegen de alsmaar dalende koersen op aandelenmarkten en de hoge volatiliteit, ook in bijvoorbeeld de obligatiemarkt.
Fed voorzitter Jerome Powell gaf aan de rente met liefst 1 procentpunt te verlagen naar nul en een nieuwe verruimingsronde ter waarde van 700 miljard. 500 daarvan wordt uitgegeven aan Amerikaans staatspapier en nog eens 200 miljard aan hypotheekobligaties.
De markten konden die verrassingsaankondiging niet waarderen, waarna aandelenkoersen crashten en staatspapier steeg gisteren.
Vandaag lijkt er weer sprake van enig herstel, met de nodige plussen op de markten. Ook goud koerst weer hoger op de 1.530 dollar per ounce.
Foto: Flickr