De Federale Reserve, de Amerikaanse centrale bank, verlaagde gisteren voor de derde maal dit jaar de rente.
In juli en september werd de rente al eerder verlaagd. Daarvoor bleef de rente tien jaar lang gelijk.
Wel suggereerde de Fed dat het naar verwachting voorlopig geen verlagingen zal doorvoeren. De Amerikaanse beurzen lieten een lichte daling zien na de bekendmaking.
Fed voorzitter Jerome Powell: “We took this step to help keep the economy strong in the face of global developments and to provide some insurance against ongoing risks”
De dollar ging lager waarop goud later op het nieuws steeg, daar waar het in eerste instantie nog geen richting wist te kiezen.
Ook vandaag koerst goud boven de 1.500 dollar per ounce. De goudprijs staat voor deze maand daarbij zeker 2 procent in de plus.
In Europa verlaagde de Europese Centrale Bank vorige maand al de rente, als onderdeel van een stimuleringspakket waarbij ook een nieuw opkoopprogramma van obligaties werd aangekondigd.
Michael McCarthy, chief market strateeg bij CMC Markets geeft nu aan: “Gold might not hold its current upside but a rise in inflation might be the next catalyst for gold buying in the short run”
Sinds het eind van de zomer blijft de prijs al rond die 1.500 dollar per ounce hangen, na een stijging van meer dan 20 procent dit jaar.
Volgens verschillende marktexperts wordt er een correctie van de goudprijs verwacht wegens die 20 procent stijging dit jaar. Enkel een nieuwe recessie kan volgens hen er voor zorgen dat een stijgende koers te verwachten valt.
Zo gaf Georgette Boele, valuta- en edelmetalenanalist bij ABN Amro, eerder deze maand aan dat zij tegen het eind van het jaar een goudprijs verwacht van 1.400 dollar per troy ounce.
Volgens haar is de markt extreem voorgesorteerd op een prijsstijging en leert de ervaring dat dit het moment is om voorzichtig te zijn.
Ook Joe Foster, portefeuille beheerder van het goudfonds bij vermogensbeheerder Van Eck, verwacht een correctie omdat de goudprijs dit jaar zo hoog is opgelopen.
Toch verwacht hij voor volgend jaar weer een stijging. Veel beleggers beginnen zich namelijk in te dekken tegen risico’s. En dan met name het overweldigende niveau van de staatsschuld in de VS, Europa, Japan en China.
Het systeem zou onder zoveel schulden kunnen bezwijken, wat kan leiden tot veel hogere goudprijzen, aldus Foster.
Foto: Flickr