Rusland, de op één na grootste goudmijnbouwer ter wereld, heeft een nieuwe impuls gekregen voor haar goudhandel, nu is aangekondigd dat de beurzen van Moskou en Londen zich zullen verenigen.
De deal betekent dat Russische producenten van het gele edelmetaal rechtstreeks op de beurs kunnen verkopen met gebruikmaking van Londense marktprijzen, waarbij grote banken als JPMorgan Chase en Credit Suisse Group voor aanzienlijke liquiditeit kunnen gaan zorgen.
De Moskouse beurs heeft de afgelopen jaren geprobeerd haar goudhandel te versterken en zag volumes in de eerste negen maanden van dit jaar verdrievoudigen ten opzichte van het totaal van vorig jaar.
Dit voornamelijk door meer belangstelling van particuliere klanten via brokers. De handel in de eerste negen maanden steeg tot ongeveer 170 miljard roebel, of zo’n 2,4 miljard dollar.
Igor Marich, algemeen directeur sales and business development bij de beurs in Moskou: “We hope for similar impressive growth in 2022. The Russian gold market has long been purely banking. We want it to be a marketplace for everyone”
De nieuwe handels- en clearinglink tussen de twee steden laat banken, brokers en niet-financiële bedrijven edelmetaal verhandelen tegen Londense prijzen. Belangrijk is dat klanten ook gebruik kunnen maken van Moskou-Londen swaps, waardoor gebruikers goud of zilver naar een andere locatie kunnen overbrengen zonder het fysiek te hoeven verplaatsen.
De handel kan nog beter worden als Rusland de belasting op de toegevoegde waarde op klein goud afschaft, en de regering werkt aan het traceren van edelmetaal in de supply chain, wat wordt gezien als een voorwaarde voor het afschaffen van de BTW, aldus Marich.
Het doel is om de handel gemakkelijker te maken voor deelnemers, van goudmijnbouwers tot kleine beleggers, en de beurs werkt aan een soortgelijke koppeling met Shanghai. Dit zou mogelijk volgend jaar al bewerkstelligd kunnen zijn, hoewel dat wijzigingen in de regelgeving van Russische zijde zal vereisen.
Rusland laat alleen China voor zich wat mijnbouwproductie betreft, maar de handelsvolumes zijn klein in vergelijking met grote centra zoals Londen of New York. De Russische goudmijnbouwers verkopen gewoonlijk aan enkele – meestal door de staat geleide – lokale kredietverleners voor de export of, zoals eerder vaak het geval, aan de centrale bank van het land.
Foto: Flickr